user_mobilelogo
HEAD dubaj

RADY NA CESTU DO DUBAJE

 

Kdy jet do Dubaje

V letních měsících v Dubaji dosahují teploty extrémních hodnot v rozsahu od 40 do 50 °C. Příjemnější teploty panují od konce září do konce dubna. Do Dubaje se cestuje celoročně, ale nejvhodnější dobou pro návštěvu jsou jarní a podzimní měsíce.

 

 

Co v Dubaji vidět a navštívit

dubaj 13

Dubaj každoročně navštíví přes deset miliónů turistů. Mezi největší atrakce Dubaje bezesporu patří nejvyšší budova světa Burj Khalifa www.burjkhalifa.ae se svými 162 patry a výškou 828 metrů (stanice metra Dubai Mall, vyhlídka je ve 124 patře ve 452 metrech a "At the top" ve 148. patře v 555 metrech). Vstup do 124. patra stojí 125 – 200 Dirhamů dle denní hodiny návštěvy, pokud je vstupenka rezervovaná přes internet, jinak 300 AED na místě. Do nejvyššího 148. patra se vstupenka kupuje jen na místě a stojí závratných 500 AED (rok 2017). S budovou přímo sousedí největší nákupní středisko na světě Dubai Mall s akváriem zapsaným ve Guinessově knize rekordů (vstup 100 - 300 AED). Dubai Mall obklopuje  fontána Dubai Fountain, kde se od šesti hodin večer odehrává každých 30 minut velkolepé představení www.thedubaimall.com. Světoznámou stavbou je hotel Burj al Arab, šestihvězdičkový hotel ve tvaru plachetnice, který se nachází ve čtvrti Jumeirah (stanice metra Mall of The Emirates + taxi). Poblíž jsou i další velkolepé hotely např. Jumeirah beach hotel nebo hotel Atlantis Dubai. V této čtvrti se nachází i jediná turistům přístupná mešita a umělý poloostrov ve tvaru palmy Palm Islands a souostroví vytvářející mapu světa The World. Turistickým lákadlem je i lyžařská sjezdovka Ski Dubai postavená v nákupním středisku Mall of the Emirates (stanice metra Mall of Emirates). Zajímavá je i Dubai Marina se svými skleněnými mrakodrapy a luxusními jachtami (stanice metra Dubai Marina). Zážitkem je také vodní taxi Abra, kterým se dá za 1 Dirham přepravit na druhou stranu Creeku do Starého města a navštívit místní trhy. Mezi nejznámější patří Gold souk se zlatnictvím a Spice souk s kořením. S kapitánem Abry je možné se domluvit i na delší projížďe po zátoce. Jednou z hlavních atrakcí Dubaje jsou i jeho pláže. Řada z nich jsou soukromé, veřejné pláže se nachází např. poblíž hotelu Burj Al Arab (vstup volný), Al Mamzar (vstup se platí) a nebo v Marina beach resortu.

 

 

Cestování do Dubaje na vlastní pěst

dubaj 29

Na cestu jsme si po vzoru posledních cest sbalili jen do malých cyklistických baťůžků – viz "Co s sebou na cesty", který nakonec nevážil více než 6 kilogramů. Opět jsme měli hygienu v balení do 100ml a tak jsme si baťůžek mohli vzít s sebou na palubu letadla.

 

Vstupní formality

V Dubaji jsme zůstali v rámci stopoveru při cestě do Číny a podruhé při cestě z Indie. Při prvné cestě jsme museli řešit víza, dnes však vízová povinnost odpadá (od 7.5. 2015) a vízum se obdrží na letišti na imigrační přepážce "Visa on arrival", více na mzv.cz.

 

Cestování po Dubaji

Před odjezdem jsem řešil, jak se do muslimské země obléci, ale nakonec jsem si vzal krátké kalhoty pod kolena a tričko a pohoršení jsem nebudil.

Po Dubaji jsme se pohybovali nejčastěji metrem www.rta.ae, které většinou jezdí nad povrchem a při projížďce je tak z něho krásný výhled na okolí. Vlak je bezobslužný, řízený počítačem, a tak cestovaní v prvním vagónu je výjimečným zážitkem (jen pro držitele "gold" jízdenky, jinak pokuta 100 AED). Celodenní jízdenka na metro stojí 42 Dirhamů (rok 2017). Metro má stanice i na letišti na terminálu 1 a 3 (ne však na terminálu 2!!! Terminál 2 není navíc s terminály 1 a 3 nijak propojený - zbývá jen taxi). Z terminálu 1 to na Burj Khalifu trvá metrem cca 30 minut.

 

Stravování

Stravovali jsme se v restauracích, cena za oběd v restauraci pro dva stál cca 70 Dirhamů.

 

Ostatní zvláštnosti

V Dubaji se používají elektrické zásuvky britského typu, proto je nutné pamatovat na příslušný adaptér.

 

 

 

facebook

Instagram 2

 

youtube