user_mobilelogo
HEAD Belize 2

RADY NA CESTU DO BELIZE

 

Kdy jet do Belize

Nejvhodnější dobou pro návštěvu Belize jsou měsíce od prosince do května. Od června do listopadu spadne nejvíce srážek a koncem léta začíná hurikánové období.

  

 

Co v Belize vidět a navštívit

belize 04

Každý rok připluje do Belize 750 tisíc návštěvníků po moři a dalších 250 tisíc jich na území Belize stráví alespoň jednu noc. Největšími lákadly jsou především karibské ostrovy, přírodní rezervace a mayské památky. Obecně platí, že severní a střední část země je více navštěvovaná a jižní část je klidnější.

Belize má druhý největší korálový útes na světě a oplývá množstvím lokalit pro potápění. Světoznámým místem je Blue Hole, který vznikl propadnutím stropu jeskyně a má v průměru 300 metrů a hluboký je 124 metrů. Mezi ostrovy jsou populární Ambergris Caye a turistický Caye Caulker, které jsou dosažitelné z Belize City vodním taxi i letecky. Klidnější je jižní část pobřeží a turisté jezdí na ostrovy okolo Glover´s reef, Tobacco Caye, South Water Caye, Thatch Caye. Na pobřeží jsou letoviska v Placencii, Hopkins a Punta Gorda.

Přírodních rezervací je v Belize nepřeberné množství. Mezi nejnavštěvovanější patří Crooked Tree, Community Baboon Sanctuary, Blue Creek, Bermudian Landing.

Mezi nejznámější mayské památky patří odlehlé mayské město Caracol, mystická jeskyně Actun Tunichil Muknal a Xunantunich, které jsou dosažitelné ze San Ignacia u hranic s Guatemalou mayawalk.com Odtud je možné i dojet na guatemalský Tikal. U Orange Walk se nacházejí mayské ruiny Lamanai a mezi další památky patří Altun Ha.

 

 

Cestování do Belize na vlastní pěst

belize 27

Cesta do Guatemaly a Belize byla mou první cestou do Střední Ameriky, proto jsem při plánování cesty především zjišťoval bezpečnostní situaci. Bohužel moc cestopisů na českém internetu zveřejněno není, ale nakonec se dá dojít k závěru, že Belize je kromě Belize City bezpečná a není se čeho obávat.

 

Vstupní formality

Ačkoliv se to nezdá, do Belize je to z České republiky dále než třeba do Pekingu. Tomu odpovídá i velký časový posun 8 hodin. Když jsem šel spát, doma se vstávalo do práce. Během letu se nejčastěji přestupuje v Evropě a pak dále v rušné Miami a nebo na klidnějším letišti v texaském Houstonu. Přestup v USA bohužel vyžaduje vyřídit si ESTA registraci nebo mít platné vízum. Do Belize již mohou čeští občané vstoupit bez víz, více na mzv.cz.

 

Cestování po Belize

Na cestu jsem si po vzoru posledních cest sbalil jen jen do malého cyklistického baťůžku – viz Rady "Co s sebou na cesty", který nakonec nevážil více než 6 kilogramů. Opět jsem měl hygienu v balení do 100ml a tak jsem si baťůžek mohl vzít s sebou na palubu letadla. Do Belize si není třeba brát ani dlouhé kalhoty nebo uzavřené boty.

Na cestách jsem se potkával většinou s americkými a kanadskými turisty. Pro ně je Belize relativně dosažitelná destinace, kde se navíc mluví anglicky. Výhodou je pro ně i to, že se v Belize dá běžně platit americkými dolary. Všude je přijmou a v amerických dolarech vrátí i nazpět. Belizkou měnu je možné vybírat v bankomatech.

Doprava je v Belize jednoduchá - jezdí se místními autobusovými linkami. Kdo chce na ostrovy využít místních leteckých spojení může na letišti v Belize City letět např. se společnosti tropicair.com nebo mayaislandair.com. Z letiště se dá dojet do turistické vesnice / přístavu v Belize City i taxíkem a vzít si na Caye Caulker / Ambergris Caye vodní taxi belizewatertaxi.com.

 

Ubytování

Protože jsem do Belize přijížděl z Guatemaly, ubytování jsem měl zarezervované přes internet jen na poslední dny na ostrově Tobacco Caye a to především z důvodu, že zde není příliš mnoho ubytování. Nocleh na ostatní dny jsem řešil až na místě nebo případnou rezervaci jsem řešil po telefonu. Belize je lehce dražší, za ubytování jsem platil v průměru 35 USD, nejlevnější cigarety stojí 6 BZD, pivo 5 BZD, 25 BZD oběd, 3 BZD 30 minut internetu.

 

Ostatní zvláštnosti

V Belize se používá americký typ elektrických zásuvek. Před cestou si ověřte, zda má česká Telefonica O2 dohodnutý roaming (během mé cesty tomu tak nebylo). Na místě se ale dá jednoduše koupit místní SIM karta za 50BZD.

Dá se platit americkými dolary.

 

 

facebook

Instagram 2

 

youtube