user_mobilelogo
HEAD izrael

RADY NA CESTU DO IZRAELE

 

Kdy jet do Izraele

Do Izraele je možné cestovat po celý rok, ale nejvhodnější dobou pro návštěvu jsou měsíce od března do prosince. V těchto měsících se dá i rekreovat u moře, v zimních měsících je chladněji a prší.

  

 

Co v Izraeli vidět a navštívit

izrael 07

Každý rok navštíví Izrael více než tři a půl miliónů turistů. Vzhledem k malé rozloze Izraele je možné udělat klasický okruh během dvou týdnů a nacestovat přitom jen 300 km. Jedna z možných cest se dá zahájit sluněním v Tel Avivu a návštěvou blízkého starého přístavu Jaffa a římské Caesareje. Okružní cesta pokračuje do Haify, známé svými Bahaistickými zahradami a dále výletem do křižácké Akky. Dále se cestuje přes Nazareth do Tiberiasu a Safetu u Galilejského jezera. Podél Mrtvého moře se pokračuje do Jericha a dále do letoviska Ein Bokek a na blízkou pevnost Masadu. Vrcholem putování je Jeruzalém s Betlémem a cesta končí opět v Tel Avivu.

Cestování po palestinské části Západního břehu Jordánu je bezpečné, pásmo Gazy se naopak navštívit nedoporučuje.

 

 

Cestování do Izraele na vlastní pěst

Výlet do Izraele jsem nemohl naplánovat zcela podle svých představ, protože jsem cestu musel skloubit i s jinými povinnostmi, které jsem v Tel Avivu měl. Nejel jsem okružní cestu, ale jezdil jsem na výlety z Tel Avivu. Ale i tak byla návštěva Izraele pro mne jedinečným zážitkem.

izrael 41

Na cestu jsem si po vzoru posledních cest sbalil jen do malého cyklistického baťůžku – viz Rady "Co s sebou na cesty", který nakonec nevážil více než 6 kilogramů. Opět jsem měl hygienu v balení do 100ml a tak jsem si baťůžek mohl vzít s sebou na palubu letadla. Kvůli vstupům do jeruzalémských památek jsem si přibalil i dlouhé kalhoty a uzavřené boty.

 

Vstupní formality

Čeští občané mohou cestovat do Izraele bez víz. Při cestování do Izraele se ale doporučuje být na letišti minimálně dvě a půl hodiny před odletem letadla. Před samotnými odbavovacími přepážkami jsou totiž postaveny další pultíky, ke kterým se cestující musí dostavit nejdříve. Tady zaměstnanci El Al, kteří hovoří i česky, provedou s turisty rozhovor, během kterého se zeptají na důvod cesty, itinerář apod. Až poté se přistupuje k odbavení na check in přepážce. V Izraeli do imigrační úředníci razítko do pasu nedávaji, usnadňují tak turistům cestování do jiných arabských zemí.

 

Cestování po Izraeli

Cestovat po Izraeli je možné místními autobusy www.egged.co.il, vlaky www.israrail.org.il nebo pranajatým autem www.eldan.co.il. Při cestování veřejnými prostředky by si člověk měl uvědomit, že během šabatu (který začíná v pátek ve tři odpoledne a končí v sobotu po západu slunce), je jízdní řád vlaků a autobusů výrazně omezen. V případě půjčení auta zase platí, že většina autopůjčoven nedovoluje řídit na palestinských územích a omezuje počet ujetých kilometrů.

 

Ubytování

Ubytování typu Bed&Breakfest a hostelů se dá lehce řešit pomocí webových adres www.bnb.co.il, www.zimmeril.com a www.hostels-israel.com.

 

 

facebook

Instagram 2

 

youtube