user_mobilelogo

Aplikace

Dnes je cestování mnohem jednodušší, než to bývalo dříve. Předtím, než na světlo světa přišly první smartphony, musel jsem si kvůli internetu najít internetovou kavárnu. Napsat e-maily, udělat si rezervaci ubytování, dopravních spojení, zavolat si přes skype? Jedině v internet cafe. Na druhou stranu to mělo i své kouzlo, ne jednou vedle mne u stařičkého monitoru seděl buddhistický mnich v oranžovém hábitu.

Dnes je díky smartphonům WiFi rozšířené a dostupné i v zapadlých koutech. A když není nebo je pomalé, dotyčný provozovatel ubytování nebo restaurace to bude mít „na talíři“ v podobě nepříznivých referencí na všech možných globálních stránkách. Teď jsme sice všichni zahleděni do svých zázračných krabiček, ale ruku na srdce, aplikace nám cestu podstatně usnadní, častokrát pomohou nebo dokonce i vytáhnou z nesnází. Spolu s pasem je telefon to, co na cestách nesmím ztratit.

 

 

Které cestovní aplikace používám?

Cestovních aplikací je nepřeberné množství. Některé jsou úzce zaměřené na určitou službu, jiné na určitou zemi. V následujícím výčtu uvedu jen dvacet aplikací, které používám pravidelně, ať cestuji kamkoliv.

 

Mapy - Maps.me, SportsTracker

Na prvním místě mapy. Není nad to vědět, kde jsem, kudy zrovna projíždí vlak či autobus, ve kterém sedím, a vědět tak, že se už blíží stanice, kde mám vystoupit. Najít si adresu ubytování a podle navigace poučit místního tuktukáře, kudy jet. A také se neztratit ve velkém městě.

mapsme sportstracker

Dnes používám aplikaci maps.me a nedám na ni dopustit. Během WiFi připojení si do telefonu stáhnu zdarma všechny potřebné mapy a o vše je postaráno. Mapy jsou pak dostupné offline bez přístupu k internetu, jsou detailní a umožňují různé typy navigace jak pro pěší, cyklisty, tak i pro řidiče.

Pokud jsem v přírodě nebo ve změti chaotického velkoměsta, používám SportsTracker. Nemusím mít připojení k internetu, stačí mi, že aplikace zaznamená celou trasu mého pohybu a mohu tak snadno najít bod, ze kterého jsem vyšel. 

 

Ubytování - Booking, Agoda, Trivago, Airbnb

Ubytování je snadné si zarezervovat během pár chvil na globálních rezervačních stránkách a často to během cesty dělám. 

Asi nejlepší nabídku, mapy, filtry a poskytnuté reference od cestovatelů má Booking.com, často ale využívám i Agodu.com a srovnávač rezervačních stránek Trivago.com. A občas i Airbnb.

booking trivago agoda airbnb

 

Letenky - Kiwi.com, Checkmytrip

V telefonu mám i aplikaci na vyhledávání letenek Kiwi.com. Kiwi.com má celosvětovou působnost a jejich algoritmy dokáží najít i letenky leteckých společností, které mezi sebou normálně nespolupracují. Často se tak dostanu k letenkám, které jsou daleko levnější, než jaké se nabízejí na běžných letenkových portálech.

Checkmytrip používám především pro letenkový itinerář. Aplikace hlídá jakékoliv změny letu, který mne čeká.

kiwi letenky checkmytrip

 

IOS aplikace Wallet, iBooks

Na IOS apku Wallet jsem si brzy zvykl. Pokud mám rezervované ubytování, vložím si rezervace do této aplikace.  I bez přístupu k internetu tak mám na cestách přehled, kde a za kolik budu příště bydlet. V případě letenek získám při on-line odbavení přes internet rovnou palubní vstupenku s QR kódem a tu použiji při vstupu na letištní bráně přiložením telefonu ke čtecímu zařízení.

Dnes už objemné knihy Lonely Planet netahám. Místo toho si objednám elektronickou verzi a uložím si ji do aplikace Knihy. Kdo cestuje pomalu a ve volných chvílích si na cestách čte, může si stáhnout i svou oblíbenou knížku.

wallet iBooks

   

Do města – Yelp, Moovit, Tiqets

Tyto aplikace se hodí především do měst. Yelp ve městech může díky recenzí pomoci při rozhodování, kam zajít do restaurace nebo do baru. 

Moovit je skvělá globální aplikace pro lokální dopravu, i v Čechách ji používám často.

Tiqets nabídne online rezervace vstupenek do památek a atrakcí po celém světě.

yelp  Moovit Tiqets vstupenky

  

Plánování cest - Rome2rio, Google Maps

Rome2rio je aplikace pro plánování cest. Využívám ji pro rychlou představu o tom, jaké jsou možnosti cestování z bodu A do bodu B. Umí nabídnout různé varianty dopravy včetně odhadovaného času, ceny a jízdního řádu.

Stejně tak nepostradatelný Google Maps slouží jako průvodce a plánovač výletu. Doporučí místní památky, upozorní na atrakce, informuje o možnostech místní dopravy, navrhne pěší itinerář, nabídne recenze např. restaurací atd.

Rome2rio google

 

Kurzovní lístek - Kurzy měn

Když si potřebuji ověřit, za kolik mám správně měnit peníze ve směnárnách, použijí aplikaci Kurzy měn. Aplikace si při on-line spojení stáhne kurzovní lístky a s těmi pracuje v offline módu.

kurzy

 

Počasí – aplikace YR, Windy

Je dobré znát počasí v dané oblasti, umožní to případně během cesty změnit plány. Jedna z nejlepších aplikací je norská YR, která kromě desetidenní předpovědi ukáže velice detailní předpověď i na příštích 48 hodin. A zřejmě nejpřesnější aplikací je česká aplikace Windy.com, která používá datové přepovědní modely a je využívána i světovými agenturami, jako je např. Reuters. 

YR Windy

 

Překlad - Google Translate

Angličtina světem vládne, ale co když někdy ne… I když je čeština trochu oříšek i pro Google, pro výjimečné případy mám jejich aplikaci Translate, která překládá mluvený, psaný i vyfocený text.

Google translate

 

Hudba - Spotify

Nejedná se přímo o cestovatelskou aplikaci, ale bez ní si cestování představit moc nedokážu. Není nad to si při dlouhých přejezdech pustit do sluchátek svou oblíbenou hudbu, zvlášť když cestuji sám. Předplacená verze dovoluje staženou hudbu poslouchat v offline módu v letadle, v autobusech, ve vlacích nebo na pláži.

Spotify

 

 

 

facebook

Instagram 2

 

youtube