user_mobilelogo
Sri Lanka

RADY NA CESTU NA SRÍ LANKU

 

Kdy jet na Srí Lanku

I díky vysokým horám se na Srí Lance střídá pěkné počasí s deštivým vždy na protilehlých stranách ostrova. Na východě a severu začíná monzunové období v říjnu a končí v lednu, kdežto od května do srpna prší na jižní a západní straně ostrova.

Hlavní turistická sezóna je na Srí Lance od prosince do března: na Vysočině s čajovými plantážemi a na jižních plážích v tuto dobu převládá krásné počasí. Vedlejší sezóna je přes léto, v tuto dobu je však krásně na východě a severu země. Já cestoval v březnu a modré počasí mne neopustilo po celou dobu mého cestování - ani na severovýchodě, ani na jihu.

Pokud se chcete dozvědět, kdy je ideální letět na Srí Lanku, detailní informace o počasí se dozvíte na https://www.sunheron.com/.

  

 

Co na Srí Lance vidět a navštívit

Srí Lanka je velice zajímavá, protože na malém ostrově se nachází hodně z krás celé Jihovýchodní Asie. Jsou tu památky, nádherné dlouhé pláže, krásná příroda s výjimečnými safari, čajovými plantážemi a rýžovými terasami.

Sri Lanka Uda Walawe

Mezi hlavní turistické zastávky patří starobylá města Anuradhapura a Polonnaruwa, kde je možné shlédnout obrovské dagoby a stúpy, a magická místa Lví skála Sigiryia a jeskynní chrámy Dambula. Kulturním centrem ostrova je Kandy, které je zároveň vstupní branou na Vysočinu s čajovými plantážemi. Naprosto výjimečná jsou srílanská safari, kde je snadné ve volné přírodě shlédnout slony, pávy, vodní buvoly nebo krokodýly. Mezi nejznámější safari patří ta v národních parcích u Polonnaruwy Minneriya, Kaudulla a ekopark Hurulu. Na půl cesty z Vysočiny k jižním plážím je národní park Uda Walawe, na jihovýchodě se nachází park Yala a Bundala. Srílanské pláže nabízí nekonečné kilometry pláží a mezi hlavní letoviska patří Mirissa a Tangalle na jihu, surfařská Arugamská zátoka a Batticaloa na východě, a Trincomalee na severovýchodě.

 

 

Cestování na Srí Lanku na vlastní pěst

Srí Lanka je na cestování velice jednoduchá: dá se po ní snadno jezdit autobusy nebo vlaky, mnozí si dokonce na část cesty pronajmou řidiče. Navíc je bezpečná a je levná.

Sri Lanka vlak Ella

Na cestu jsem si vzal poslední vydání elektronické verze Lonely Planet a nainstaloval jsem si jej do telefonu. Po vzoru posledních cest jsem si všechny potřebné věci zabalil jen do malého cyklistického baťůžku – viz Rady "Co s sebou na cesty", který nakonec vážil něco málo přes 6 kilogramů. Opět jsem měl hygienu v balení do 100ml a tak jsem si baťůžek mohl vzít s sebou na palubu letadla. S takto sbaleným baťůžkem jsem mohl chodit i celodenní treky, procházet se po městě a jednoduše se přesouvat v autobusech nebo vlacích.

 

Vstupní formality

Pro cestování na Srí Lanku je nutné vyřídit si elektronické vízum ETA, které se dá snadno získat na portálu www.eta.gov.lk. Poplatek je nutný zaplatit kartou a potvrzení si následně vytisknout a vzít sebou na cestu.

 

Cestování po Srí Lance

Na Srí lance jsem cestoval místními autobusy, vlaky a tuktuky. Památky jsem objížděl na kole a jednou jsem si půjčil skútr. Autobusy jezdí velice často a levné jízdenky stojí cca 1 Rs na 1 km, podobně stojí i vlakové jízdenky. Místenka do vlaku se dá rezervovat do první třídy. Vlakové jízdenky je možné rezervovat přes stránku https://12go.asia a detailní informace o vlacích naleznete na mé oblíbené stránce seat61.com/SriLanka. Průměrná cena jízdného tuk tuku je 50 Rs na 1 km. Pronájem automobilu i s řidičem může stát přibližně 55 USD za den - cena by měla pokrývat pronájem auta, pohonné hmoty, plat, stravu a ubytování řidiče. Určitou výhodou tohoto typu poznávání může být komfort při cestování, přímý tip na ověřeného řidiče přidávám zde. Na Srí Lance se řídí vlevo.

 

Start Your Journey Lifestyle EN v3 936x120

 

 

Ubytování

Ubytování jsem až na výjimky řešil až na místě. Když jsem měl chvíli čas, pročetl jsem si recenze ubytování v další zastávce a rezervaci provedl online na telefonu přes booking.com nebo agoda.com. Obecně lze říci, že s výjimkou plážových destinací je možné si za cenu cca 20 USD zajistit velice komfortní a čisté ubytování s rychlou WiFi a s AC. Většina majitelů homestay je životně závislá na dnešních rezervačních portálech a proto se kvůli pozitivním referencím snaží svým hostům splnit veškerá přání.

 

Stravování

Srílanská kuchyně je založena převážně na rýži, zelenině a často na kari. Jíst se dá v restauracích od 150 Rs (typicky 350 Rs), na ulicích pod 150 Rs. Častokrát jsem využíval domácí stravy u majitelů homestay (jídlo o několika chodech cca 400 Rs). Drahé jsou cigarety (700 Rs) a alkohol obecně (pivo 350 Rs), láhev vody stojí 60 Rs.

 

Ostatní zvláštnosti

I když je Srí Lanka velice levná destinace, vstupné na většinu památek jsou drahé a pohybují se v rozmezí od 25 do 30 USD. Stejně tak výlet na Safari může vyjít na 40 - 50 dolarů.

Peníze se dají vybírat z ATM bankomatů a měnit ve směnárnách. Ty se většinou nachází v pouze v bankách a běžně mění Eura i Dolary. ATM bankomaty byly všude podél mé trasy, avšak samotnou kartou jsem prakticky nikde neplatil.

Na Srí Lance se používá odlišný typ elektrických zásuvek, ale adaptéry nejsou nutné. Kdo chce být na příjmu, může si koupit místní SIM kartu. WiFi připojení bylo dostupné všude.

 

 

facebook

Instagram 2

 

youtube