user_mobilelogo

Amsterdam

Amsterdam neoplývá ikonickými historickými památkami podobně jako Paříž, Řím nebo Barcelona, přesto patří mezi čtyři nejnavštěvovanější evropské metropole. Proč? Protože je to město s bohatou historií, s věhlasnými muzei, s malebně pokřivenými domečky lemujícími vodní kanály. Ale také protože má své nezaměnitelné kouzlo – své návštěvníky totiž přitahuje svou magickou kosmopolitní atmosférou, mnohdy s přitažlivým nádechem něčeho exotického, něčeho, co se jinde až tak netoleruje...

 

 

Amsterdam na víkend nebo i déle

Amsterdam dostal svůj název podle řeky Amstel, která městem protéká a vlévá se do zálivu Ij. Amstel se však ve městě ztrácí v nezměrné síti vodních kanálů - grachtů - které tvoří prstenec okolo centrálního náměstí Dam. První kanály vznikly v roce 1612 a dnes tvoří historické centrum města s nepřeberným množstvím malebných uliček, mostů a hausbótů. Ulice jsou tvořeny od miniaturních romantických domečků až po městské paláce vystavěné zbohatlými měšťany. A protože je celé město postaveno na bažinatém podloží, kde každý dům stojí na dřevěných pilotech, při procházkách často narazíte na bizarně pokřivené fasády.

Amsterdam Amsterdam

Centrum města tvoří náměstí Dam, v jehož horní části se nachází novogotické nádraží Centraal. Napravo od něj se rozkládá Stará strana s nejstarším kostelem ve městě Oude Kerk (společně se známou čtvrtí červených uliček) a nalevo Nová strana. Starým čtvrtím dominují rušná náměstí a naopak klid můžete najít v zelených parcích. Pokud zvolíte klidné pěší tempo s návštěvami muzeí, kaváren, restaurací, můžete v Amsterdamu strávit nezapomenutelný prodloužený víkend.

 

 

Kdy a jak do Amsterdamu cestovat

Přestože se do Amsterdamu dá cestovat po celý rok, nejvhodnější dobou pro návštěvu je období mezi začátkem dubna a koncem října.

Praha má s Amsterdamem přímé letecké spojení. Z amsterdamského letiště Schiphol se dá do 15 kilometrů vzdáleného centra nejlevněji a nejrychleji cestovat vlakem. Na stanici Centraal to trvá 15 minut a lístek, který stojí 5.9 Eura, je možné zakoupit v automatu ve vestibulu letiště. Jinou volbou je cestovat taxíkem, ale v tomto případě vám řidič za cestu na náměstí Dam naúčtuje částku přesahující 50 Euro.

Z nádraží Centraal se dá dále do města pokračovat metrem nebo tramvají. Lístek na tramvaj se dá koupit v trafice nebo přímo ve voze. Jedna hodina jízdy stojí 3.4 Eura, za denní jízdenku zaplatíte 7.5 Eura a za dvoudenní 12.5 Euro, 4denní 26.5 Euro.

Jakmile se aklimatizujete, můžete si půjčit si kolo a zapojit se do pelotonů místních. Kola se dají půjčit v půjčovnách nebo u stojanů, jedna z půjčoven je např. přímo na centrálním vlakovém nádraží a půjčovné obvykle stojí 10 Euro za den. Amsterdam však spíše prochodíte pěšky.

Amsterdam Amsterdam

Do města každoročně přijede více než 10 mil. turistů a hoteliéři si toho jsou vědomi. Ubytování je proto v centru Amsterdamu poněkud dražší, dokonce často předčí ceny jiných evropských metropolí. Amsterdam je navíc veletržní město, proto si při plánování výletu nejdříve na stránkách Iamsterdam.com zkontrolujte, zda se ve městě nekoná větší kongres nebo veletrh – vyhnete se tak astronomickým cenám.

Co se dá v Amsterdamu podniknout a na co vše se dají s předstihem objednat vstupenky, si můžete zkontrolovat na Tiqets.com.

 

 

Místní zvláštnosti

Amsterdamských zvláštností je celá řada… V první řadě kola - ty vytváří životní styl místních. Už jakmile vystoupíte před historickou budovu hlavního nádraží stanice Centraal, první co vás překvapí, je ohromné množství zaparkovaných kol. Amsterdam vybudoval rozsáhlou síť cyklotras, které místní dokonale využívají. Mnohdy vás překvapí i matky, které své ratolesti vozí ve zvláštních neckách připevněnými k přednímu kolu. Při procházení městských uliček dávejte proto pozor - cyklisté mají vždy přednost. Pokud se stane nehoda s chodcem, téměř bez výjimky je střet kladený za vinu právě chodci.

Amsterdam Bulldog Coffeeshop Amsterdam13

Coffee shopy jsou další zvláštností Amsterdamu – jsou licencované a mohou prodávat konopí v malém množství pro osobní použití. A typická vůně marihuany vás již po pár prvních krocích utvrdí, že jste opravdu v Amsterdamu.

Red light district – i když je čtvrť červených uliček jednou z mnoha nevšedních turistických atrakcí Amsterdamu, plní především svou funkci, ke které vznikla. Prostituce je v Nizozemsku legální živností (kromě té pouliční) a své služby ve výlohách s červenými závěsy nabízí v této čtvrti na tři sta prostitutek.

A každý, kdo Amsterdam navštíví, určitě ochutná herink, a domů si odveze kus sýru Gouda a pár cibulek holandských tulipánů.

 

 

Deset zastávek na procházce Amsterdamem - co vidět a navštívit

Amsterdam se dá projít pěšky a prohlídku města vám usnadní všudypřítomné ukazatele. Pro lepší přehled je následujících deset zastávek propojeno do Google trasy

 

1. zastávka – hlavní nádraží Centraal, Bazilika sv. Mikuláše

Nádraží Centraal je hlavní dopravní tepnou města. Bylo postaveno na třech umělých ostrovech v roce 1889 na horním konci třídy Damrak.

Bazilka sv. Mikuláše stojí nalevo od nádraží a jde o jednu z nejvýznamnějších památek města. Dominantou kostela je kupole dosahující výšky 58m.

 

2. zastávka - Zeedijk, Oude Kerk, Red light district, De Waag, nejmenší dům

Za Bazilikou sv. Mikuláše se nachází nejstarší část Amsterdamu, čtvrť Zeedijk - odtud se město dále rozrůstalo. Po pár krocích dojdete k nejstaršímu amsterdamskému kostelu Oude Kerk (Starý kostel), který byl postavený již v roce 1213.

Procházíte kolem kanálu, který lemují nejstarší amsterdamské cihlové domy, míjíte výlohy s červenými závěsy a nasáváte vůni konopí z Coffee shopů. Ano, tady u kostela Oude Kerk, už začíná proslavená čtvrť červených uliček. Pokud zde projdete v pozdním odpoledni nebo večer, závěsy už budou odtažené, majitelky výloh se budou svůdně nakrucovat, peep show, sex shopy a sex divadla budou v plném proudu. Je tu opravdu rušno, ale na bezpečnost dohlíží ostražitá policie a nutno říci, že Red light district je skutečně jedna z velkých turistických atrakcí Amsterdamu.

Od Oude Kerk můžete dojít k De Waag – k městským vahám, které v minulosti sloužily ke sjednávání obchodů v přístavu. Pokud pokračujete podél kanálu Kloveniersburgwal, pak první most přes kanál určuje uličku Oude Hoogstraat. V její pravé části můžete nakouknout do dvora domu Oostindischhuis, který patřil Východoindické společnosti. Dnes v něm sídlí univerzita. O pár metrů dál se nachází nejmenší dům v Amsterdamu (Oude Hoogstraat 22). Má dva 2 metry na šířku a dnes má přistavěné další dvě patra.

Amsterdam Zeedijk Amsterdam Oude Kerk

Zeedijk, Oude Kerk

 

3. zastávka - Rembrandtplein, květinový trh Singel

Pokud kanál Kloveniersburgwal přejdete na konci po padacím mostu a přejdete silnici, dojdete na Rembrandtplein. Rušnému náměstí, plnému restaurací a klubů, dominuje socha slavného malíře s výjevem z jeho slavného obrazu Noční hlídka.

Kousek od náměstí Rembrandtplein se nachází malé náměstí Muntplein s mincovní věží, která stojí na místě původních městských zdí. A tady na ulici Singel začíná plovoucí květinový trh.

 

4. zastávka - Leidseplein

Další rušné náměstí, které je obklopeno hospůdkami a restauracemi. Tady Coffee shop Bulldog sídlí v bývalé policejní stanici. Opodál je městské divadlo Stadtschouwburg, postavené v novorenesančním stylu.

Amsterdam Rembrandtplein Amsterdam Stadtschouwburg

Rembrandtplein, Leidseplein - Městské divadlo Stadtschouwburg

 

5. zastávka - Vondelpark

Z Leidseplein je to už jen kousek do největšího amsterdamského parku Vondelpark. Ten byl založen v anglickém stylu v roce 1865 a dnes je místem odpočinku a rekreačního sportu.

 

6. zastávka – Museumplein, Stedelijk městské muzeum, Muzeum Vincenta Van Gogha, Muzeum Rijksmuseum

Z Vondelpark procházka pokračuje k muzejní promenádě na Museumplein. Tady se nachází městské muzeum Stedelijk, kde můžete shlédnout moderní umění, a slavné muzeum Vincenta Van Gogha. Národní muzeum s největšími uměleckými poklady včetně Rembrandtovy Noční hlídky se nachází opodál v Rijksmuseum.

Amsterdam Vondelpark Amsterdam Rijksmuseum

Vondelpark, Rijksmuseum

 

7. zastávka – Begijnhof, třída Rokin

Pokud projdete průčelím paláce Rijksmuseum a budete pokračovat rovně přes šest grachtů, dostanete se zpátky do centra ke květinovému trhu Singel. Odtud je to kousek k Begijnhofu - domovu jeptišek. Begijnhof je tichá katolická vesnička skrytá uprostřed rušného města. Vnitřní dvůr založený církevní obcí tvoří 41 štítových domů a uvnitř dvora si užijete dokonalé ticho.

 

8. zastávka - náměstí Dam, Královský palác, Nový kostel, Muzeum madame Tussauds

Z Begijnhofu můžete po rušné třídě Rokin nebo po souběžné nákupní třídě Kalvenstraat dojít na náměstí Dam, kde se nachází Muzeum madame Tussauds, Královský palác a Nový kostel Di Nieuwe Kerk.

Královský palác byl postaven v roce 1655 na 13 659 základových kmenech a původně byl sídlem radnice a městského soudu.

Nový kostel pochází z počátku 15. století, a přestože se mu říká Nový, je druhým nejstarším v Amsterdamu. Nový kostel je významným místem, protože se zde uvádějí nizozemští králové a královny na trůn (naposledy v roce 1980 královna Beatrix Oranžská-Nasavská).

Amsterdam Begijnhof Amsterdam Královský palác

Begijnhof, Královský palác

 

9. zastávka - Západní kostel, Dům Anny Frankové, Muzeum tulipánů, Muzeum sýru

Ulicí mezi Novým kostelem a Královským palácem projdete okolo novogotické budovy nákupního centra Magna Plaza a přes tři kanály se dostanete k Západnímu kostelu Westerkerk. Zde je pod hlavní lodí pohřben v jámě pro chudé slavný Rembrandt a konala se tu svatba Beatrix a Clause Nizozemských.

Opodál se nachází Dům Anny Frankové, zajímavé Muzeum tulipánů a Muzeum sýru.

 

10. zastávka – třída Damrak

Stejnou cestou zpátky se dostanete znovu na třídu Damrak a náměstí Dam – centrum všeho dění. V horní části Damraku se nachází hlavní nádraží Centraal a ve spodní najdete bývalý burzovní palác Koopmans Beurs a Národní památník Monument op de Dam.

Amsterdam Westerkerk Amsterdam Damrak

Západní kostel Westerkerk, třída Damrak

Kdo má více času, může ještě navštívit Muzeum námořní plavby, kde se nachází věrná kopie lodi Východoindické společnosti Amsterdam, nebo prozkoumávat místní grachty z paluby lodi (Stromma.com, 17.5 Euro/1hod). A kam jít večer na pivo? Večerní pivo má samozřejmě nejlepší atmosféru ve čtvrti červených uliček např. v baru Old Sailor. A znáte to, co se stane v Amsterdamu, zůstane v Amsterdamu…

 

 

Hledáte letenky do Amsterdamu? Zkuste letenky Kiwi.com.

 

 

 

facebook

Instagram 2

 

youtube