user_mobilelogo

Amalfi HEAD

Pokud Itálie patří k vašim zamilovaným destinacím, pak návštěva Amalfského pobřeží tento pocit jen umocní. Amalfi je totiž plným právem považováno za jedno z nejromantičtějších pobřeží Itálie. Jeho nádherný dramatický ráz vytvářejí vysoké hory, jejichž svahy strmě padají do modrého Tyrhénského moře. A do těchto strání jsou zasazena malebná městečka, která se úbočí hor drží podobně jako kamzíci na horské stěně.

Už na cestě k Amalfskému pobřeží vás z Neapole navnadí dominantní Vesuv na jedné straně, nekonečné moře na druhé straně a hornatý poloostrov Sorrento před vámi. Jakmile se přehoupnete přes hřeben poloostrova, úzké a klikaté silničky vám odkryjí rozeklané srázy úbočí hor a nabídnou vám nádherné výhledy.

Na pobřeží Amalfi se dá prožít nádherná dovolená. Oblast nabízí kouzelná městečka Positano, Amalfi a Ravello, pláže ke koupání a nádhernou přírodu lákající k pěší turistice. Z Positana se dají naplánovat i výlety na ostrovy Capri nebo Ischia nebo doplout do Salerna či Neapole. Kdo obdivuje starověkou historii, může podniknout i výlet do Pompejí

 

 

Kdy a jak na Amalfské pobřeží cestovat

I když na Amalfské pobřeží zavítáte v říjnu, stále tu na vás dýchne pravá letní dovolenková atmosféra. Jako by tu léto nemělo nikdy skončit. Pokud se chcete vyhnout turistické špičce, vyšším cenám a letnímu horku, pak nejlepším obdobím pro návštěvu pobřeží Amalfi jsou měsíce od května do června a od září do konce října. Od listopadu do Velikonoc mnoho hotelů zavírá a trajekty Alicost plující na Capri, Ischii a do Salerna jsou také v provozu jen od března do konce října.

Positano Amalfi

Positano, Amalfi

Cestování na Amalfské pobřeží není nic složitého. Pokud cestujete z neapolského letiště, stačí si v příletové hale zakoupit autobusový lístek společnosti Curreri, který vás za hodinu a čtvrt dopraví do Sorrenta. V Sorrentu pak přestoupíte na místní autobusové spojení SITA a za 2 Eura pokračujete dále do místa své vysněné dovolené. Jinou variantou je dojednat si se svým ubytováním privátní transfer, který vás na letišti vyzvedne a za hodinu a čtvrt vás pohodlně i se všemi prázdninovými zavazadly doveze až ke dveřím vašeho pobytu. Cena se v tomto případě může pohybovat okolo 120 Eur. Pokud cestujete z centra Neapole, pak nejjednodušším spojením je vlak Circumvesuviana, který odjíždí např. z Piazza Garibaldi a končí v Sorrentu, a odtud dále SITA busem. Cestování pronajatým autem je další z možností, ale parkování v malých městech jako je Positano nebo Amalfi může být trochu výzva.

Amalfské pobřeží pak můžete prozkoumávat pěšky, autobusem nebo lodí. V tomto případě se vám budou hodit mobilní cestovní aplikace Rome2Rio nebo Moovit.

Ubytování můžete zvolit přímo v rekreačních centrech v Positanu (např. Pensione Casa Guadagno), nebo Amalfi, nebo se můžete ubytovat levněji v přilehlých malých vesnicích jako je např. Praiano nebo Atrani.

 

 

Positano

Positano je asi nejkrásnější městečko na celém pobřeží. Jeho pastelově barevné domečky jsou v kopcích nalepeny jeden na druhý a všechny navzájem na sebe. Vytváří tak monolit, který se zuby nehty drží na stěně skály. Jednosměrné uličky klikatící se městem podél úbočí hor nabízejí krásné výhledy a všudypřítomné restaurace, pizzerie a obchůdky plní návštěvníkům veškerá jejich přání.

Positano Positano 4

Positano

Positano má dvě pláže - centrální Spiaggia Grande s pobřežní promenádou a restauracemi, nad níž se vzpíná centrum města s kostelem Santa Maria Assunta, a Spaggia del Fornillo, která je sice bokem od centra, nabízí však více klidu a pohody.

Positano má úžasnou atmosféru a ano, tady trvají prázdniny půl roku.

 

 

Amalfi

Amalfi bylo kdysi stejně mocné jako námořní republiky Pisy a Janova. Jenže při zemětřesení v roce 1343 se většina města sesula do moře, a pokud tehdy ve městě žilo 70 tisíc obyvatel, dnes je Amalfi domovem pěti tisícům obyvatel.

Amalfi Amalfi

Amalfi, amalfská katedrála di sant´Andrea 

Městečko je umístěno mezi dvěma horami, má úzkou hlavní třídu přeplněnou restauracemi, kavárnami a obchůdky a hlavnímu náměstí Piazza del Duomo dominuje nádherná pruhovaná amalfská katedrála di sant´Andrea. Na jejich schodech, připomínající Španělské schody v Římě, líně posedávají rozjímající turisté. Amalfi má městskou pláž, ale klidnější pláž se nachází v sousední vesnici Atrani.

Amalfi má skvělé lodní spojení s Positanem (20 min) a je výchozím bodem pro návštěvu městečka Ravello.

 

 

Ravello

Ravello je malé městečko s nádechem historie a protože kdysi bývalo i oblíbeným místem celebrit, pocítíte i notnou dávku aristokratické atmosféry.

Rozprostírá se na náhorní plošině nad Amalfi a z amalfského autobusového nádraží se dá k němu doputovat za dvacet minut autobusem SITA (7km, 20 min).

Ravello Rufollo Ravello

Ravello - zahrady vily Rufollo, výhledy ze zahrad vily Rufollo

Hlavním lákadlem Ravella je katedrála z 11. století na hlavním náměstí Piazza Duomo a především villa Rufollo ze 13.stol, která je obklopená nádhernými zahradami. Z jejich teras se nabízí kýčovité výhledy, který objevíte na každé místní pohlednici.

 

 

Stezka bohů

Amalfské pobřeží je oblíbené i pro svou pěší turistiku. Je protkáno stezkami a kdo je sportovně fit, neměl by si alespoň jednu z túr nechat ujít.

Nejznámější stezkou je Stezka bohů – Sentiero degli Dei. Ta začíná a končí nad Positanem ve vesnici Nocelle, kam se z Positana dostanete oranžovým místním autobusem (8:00, 30 min, 1.3 Eura). Je dlouhá sedm kilometrů a trvá přibližně čtyři hodiny. Pokud se však nechcete na konci stezky vracet zpátky do Nocelle, můžete pokračovat do městečka Agerola Bomerano, odkud jede z místního náměstí autobus do Amalfi (např. 12:15, 40 min, 2 Eura). Více info na www.sorrentohiking.com.

Stezka bohu 2 Stezka bohu

Stezka bohů

Pokud výlet zahájíte brzy ráno, vyhnete se horku a zástupům turistů. Odměnou vám budou nezapomenutelné výhledy na moře, krásné hory a nádherná příroda.

 

 

Hledáte letenky do Neapole? Zkuste letenky Kiwi.com.

 

Chcete vědět, co vidět a navštívit v Neapoli? Jak na výlet do Pompejí a na ostrov Procida?

Chcete vědět, co vidět a navštívit v Římě?

 

 

 

facebook

Instagram 2

 

youtube