user_mobilelogo

Petrohrad Zimni palac

Zelený Zimní palác, žlutý Petrodvorec a modré Carské Selo - to jsou jen příklady krás Petrohradu. Petrohrad je městem, které od počátku svého založení carem Petrem I. Velikým v roce 1703 silně ovlivňovalo chod dějin, a to nejen těch ruských. A proto při procházkách dnešním městem na návštěvníka dýchá historie z každého rohu.

 

 

Petrohrad za tři dny nebo i déle

To nejkrásnější z Petrohradu se dá projít pěšky, vše se nachází v historickém centru, v jehož středu je Palácové náměstí se Zimním palácem a Ermitáží. Mezi nejznámější památky patří Katedrála Vzkříšení Ježíše Krista, Katedrála svatého Izáka, Petropavlovská pevnost s Katedrálou sv. Petra a Pavla, palác Admirality, Kazaňský chrám a atmosféra školních lavic na vás dýchne u křižníku Aurora.

Město je protkáno kanály a rozprostírá se na čtyřiceti ostrovech, které spojují tři stovky mostů. I když se Petrohradu přezdívá Benátky severu, více připomíná Amsterdam. Hlavní třídou je široký, čtyři kilometry dlouhý Něvský prospekt, který centrum protíná napříč a spojuje klikaté břehy řeky Něvy. Ta se nakonec u Vasiljevského ostrova rozděluje na Malou a Velkou Něvu a vlévá se do Finského zálivu. Na východě Petrohradu se města dotýká obrovské Ladožské jezero.

Petrohrad Kazanska katedrala Petrohrad 62

„Noční“ pohled na Kazaňskou katedrálu a Chrám vzkříšení Ježíše Krista

Třicet kilometrů jižně od Petrohradu leží na břehu Finského zálivu velkolepé carské sídlo Petrodvorec, kam se dá jednoduše cestovat rychlou křídlovou lodí. Druhým carským sídlem, které každý návštěvník Petrohradu musí navštívit, je Carské Selo. To se rovněž nachází třicet kilometrů jižně od centra a k němu se cestuje městskou dopravou.

 

 

Kdy a jak do Petrohradu cestovat

Nejvhodnější dobou pro návštěvu Petrohradu jsou letní měsíce a nejpopulárnějším obdobím jsou bílé noci v červnu.

Vyřízení turistického víza je trochu složitější především z důvodu, že se vyžaduje voucher ruské cestovní kanceláře nebo ověřené pozvání. Z tohoto důvodu je jednodušší a rychlejší si nechat vízum vyřídit jednou ze specializovaných agentur.

Z Prahy do Petrohradu létá přímá linka ČSA, která 1 500 km dlouhou trasu překlene za dvě a půl hodiny. Časový posun je plus jedna hodina SELČ.

Petrohrad 41 Petrohrad 71

Křižník Aurora, Moskevské náměstí s Domem Sovětů

Z letiště Pulkovo, které je od města vzdálené 20 km, se dá do historického centra cestovat taxíky (45 min), jejichž oficiální stánky se nacházejí v příletové hale a u východu z terminálu. Nedoporučuje se akceptovat nabídky neoficiálních taxikářů a různých zprostředkovatelů. Druhou možností je cestovat z letištního terminálu autobusem č. 39 (25 min) na stanici metra Moskovskaja a odtud dále metrem do centra (cca 25 min). Jízdenky na autobus se kupují u průvodčího a jednorázové žetony na metro v pokladnách před turnikety.

Ideální ubytování se nabízí přímo v historickém centru města, je však dražší. Pro inspiraci uvádím ubytování Life Inn Apartments, které je pět minut pěšky od Zimního paláce.

 

 

Bílé noci a místní speciality

Místní raritou jsou červnové bílé noci. Mít den dlouhý přes dvacet hodin? Proč ne, ve městě se v červnu stmívá až před půlnocí a už ve tři ráno začíná den nový. Petrohrad je nejseverněji položeným velkoměstem a procházet se ulicemi v jedenáct v noci za plného světla je skutečným zážitkem.

Turistickou atrakcí je také otevírání mostů. V letních měsících, kdy je Něva splavná, se mosty v noci zvedají, aby umožnily proplutí velkým nákladním lodím. Například Palácový most u Zimního paláce se otevírá v 1:10 ráno a událost je často provázena světelnou show.

Petrohra jidlo 8 Petrohra jidlo 6

Boršč, oblíbená je i gruzínská kuchyně

Typickou kulinářskou specialitou je samozřejmě boršč, který se podává studený nebo horký. Ochutnat můžete také pirohy, blíny (obdoba palačinek) nebo pelmeně (knedlíčky plněné masem). V Petrohradě ale můžete ochutnat i exotičtější jídla, oblíbená je například gruzínská kuchyně.

Lidé v Petrohradu jsou milí a pohostinní. Pokud člověk na ulici, v metru nebo autobuse na chvíli zavře oči a pak se podívá na lidi kolem sebe, nepozná, zda je v Rusku nebo u nás v Čechách. Kolem Něvského prospektu vystupuje řada místních umělců a malých kapel a jejich vystoupení vytváří nezapomenutelnou atmosféru.

 

 

Deset zastávek na procházce Petrohradem - co vidět a navštívit

Většinu historických míst Petrohradu je možné projít pěšky. Společně s celodenními výlety na vzdálenější Petrodvorec a Carské Selo Petrohrad nabízí výjimečnou turistickou destinaci, kde se dá strávit tři nebo i více dní. Co se dá během procházky v Petrohradu vidět a navštívit? Vyzbrojte se aplikací maps.me, prohlédněte si Google trasu a začtěte se do jednotlivých zastávek:

 

1. zastávka – Něvský prospekt, Kazaňská katedrála

První zastávkou je stanice metra Něvský prospekt. Kdo však bydlí v centru, může procházku zahájit kdekoliv v navržené trase. Něvský prospekt je hlavní tepnou Petrohradu a nachází se na něm řada honosných budov, mezi které patří např. Stroganovský palác, Aničkův palác, budova firmy Singer – Dům Knihy, pasáž s obchody Gostinnyj dvor a především neoklasicistní Kazaňská katedrála.

 

2. zastávka - Zimní palác, Ermitáž, Palácové náměstí s Alexandrovým sloupem a budovou generálního štábu

Na konci Něvského prospektu se vchází na Palácové náměstí se Zimním palácem. Ten byl postaven v letech 1752 – 1764 jako zimní rezidence carevny Alžběty I. V dnešní době je součástí komplexu pěti budov světoznámého muzea Ermitáž. Palácové náměstí bylo dějištěm historických událostí včetně „Krvavé neděle“ v roce 1905 a útoku bolševiků na Zimní palác v roce 1917. Uprostřed se tyčí Alexandrův sloup, který byl postaven v letech 1829 - 1834 na počest cara Alexandra I. za vítězství nad Napoleonem. Na protější straně Zimního paláce náměstí uzavírá budova generálního štábu.

Petrohrad Kazaňská katedrála Petrohrad Zimní palác

Kazaňská katedrála, Zimní palác

Vstupenky do Ermitáže se dají s předstihem zajistit na webových stránkách muzea, vyhnete se tak několikahodinové frontě na pokladnu. Zavíracím dnem je pondělí.

 

3. zastávka - Katedrála svatého Izáka

Další zastávkou je Katedrála svatého Izáka, která je jednou z největších katedrál na světě. Byla postavena v letech 1816 až 1858 a tvoří ji čtyřicet osm sloupů, z nichž většina váží 114 tun. Tyčí se do stometrové výše a z kolonády kolem zlaté kupole je krásný výhled na Petrohrad.

 

4. zastávka - Měděný jezdec

Od katedrály procházka pokračuje přes Alexandrův park směrem k Něvě na náměstí Děkabristů, kde Kateřina II. Veliká nechala postavit v roce 1782 velkolepou jezdeckou sochu jako hold caru Petru I. Velikému. Dnes je socha oblíbeným místem pro fotografování novomanželů.

Petrohrad Katedrála svatého Izáka Petrohrad Měděný jezdec

Katedrála svatého Izáka, Měděný jezdec

 

5. zastávka - Vasiljevský ostrov, Strelka

Po nábřeží Něvy kolem budovy Admirality se přes Palácový most dojde na Vasiljevský ostrov, jehož východní části se říká Strelka. Zde se Něva před vlitím do Finského zálivu dělí na Malou a Velkou Něvu. Na Strelce byly postaveny honosné budovy např. Menšikovův palác, budova burzy, ve které dnes sídlí Námořní muzeum, budova Akademie věd, Zoologické muzeum. Strelce dominují dva 32 metrů vysoké rostrální sloupy, které dříve sloužily jako majáky.

 

6. zastávka – Petropavlovská pevnost, Katedrála sv. Petra a Pavla

Petropavlovská pevnost je místem, kde byl Petrohrad založen. Pevnosti dominuje Katedrála sv. Petra a Pavla, ve které se nacházejí hroby ruských carů. Zdi pevnosti lemují pláže, které jsou v létě obsypány místními otužilci.

Petrohrad Strelka Petrohrad Katedrála sv. Petra a Pavla

Pohled na Strelku z druhé strany Něvy, Katedrála sv. Petra a Pavla

 

7. zastávka – Bitevní křižník Aurora

Přibližně po kilometru chůze od Petropavlovské pevnosti se po nábřeží Něvy dojde ke slavnému křižníku Aurora. Ten 25. října 1917 výstřelem ze svého děla zahájil útok bolševiků na Zimní palác a nastolil tak éru komunistů. A paradoxně dnes se dá křižník vyfotit i s neónovou reklamou jedné z největších mezinárodních kapitalistických společností.

 

8. zastávka - Letní zahrada, Letní palác

Od křižníku Aurora se jde zpátky k mostu Trockého a za ním se nachází Letní zahrada. Ta je jednou z prvních parků, které Petr I. Veliký nechal zbudovat. Byla součástí Letního paláce, první rezidence Petra I. Velikého, a byla navržena po vzoru zahrad ve francouzských Versailles.

Petrohrad Křižník Aurora Petrohrad Letní zahrada

Křižník Aurora, Letní zahrada

 

9. zastávka - Chrám vzkříšení Krista, Inženýrský zámek, Ruské muzeum

Z Letního sadu procházka pokračuje kolem Michajlovského zámku (známý také jako Inženýrský zámek), ve kterém byl v roce 1801 zavražděn car Pavel I. Než se dojde k Chrámu vzkříšení Krista, prochází se Náměstím umění a kolem Ruského muzea. Chrám vzkříšení Krista vás nakonec ohromí svou nádhernou ruskou architekturou. Byl postaven na místě, kde byl v roce 1881 spáchán atentát na cara Alexandra II., proto je známý i jako Chrám Spásy na krvi.

 

10. zastávka – Restaurace Chacha

Od Chrámu vzkříšení Ježíše Krista směrem k Něvskému prospektu vede Gribodejův kanál, který lemují restaurace. Ty se skvělým jídlem nabízejí i úžasnou atmosféru a skvělé zakončení dne. Vyhlášenou restaurací je gruzínská restaurace Cha Cha.

Petrohrad Chrám vzříšení Krista Petrohrad Kazaňská katedrála z Gribodejova kanálu

Chrám vzkříšení Krista, Kazaňská katedrála z Gribodejova kanálu

 

 

Petrodvorec

Petrodvorec je grandiózní carské sídlo, které Petr I. Veliký nechal v letech 1714 až 1723 vystavět do krásy, která se vyrovná francouzskému Versailles. Jeho dominantou je Velký palác a především Velká kaskáda, která je tvořena více než stovkou vodotrysků a fontán a více než dvěma sty zlatými sochami. Velký palác je obklopen parky a s Baltským mořem je propojen vodním kanálem, který carům umožňoval připlouvat k paláci přímo z moře.

Petrohrad Petrodvorec Petrohrad Petrodvorec

Petrodvorec se nachází 30 km jižně od Petrohradu na břehu Finského zálivu. Nejjednodušeji se k němu cestuje rychlou křídlovou lodí některou ze společností, které kotví své lodě u Palácového mostu v blízkosti Zimního paláce. Lístek se dá koupit na místě nebo s předstihem na internetu (40 min, každých 30 min, 10-18hod).

Petrodvorec na svých internetových stránkách nabízí pro zhlédnutí Velkého paláce jen omezený počet e-vstupenek. Další možností pro individuální turisty je stoupnout si do fronty v časových oknech od 12:00 do 14:00 hod a od 16:15 do 17:45 hod a doufat, že vstupenky nebudou již vyprodané. Zavíracím dnem je pondělí a poslední úterý v každém měsíci.

 

 

Carské Selo

Carské Selo je další ruské Versailles. V roce 1752 ho nechala postavit podle plánů architekta Rastrelliho carevna Alžběta a výrazně ho rozšířila carevna Kateřina II. Veliká. I tato letní rezidence ruských carů je obklopena nádhernými francouzskými a anglickými zahradami s velkými jezery. Od roku 2003 se v Kateřinském paláci nachází věrná kopie Jantarové komnaty.

Petrohrad Carské Selo Petrohrad Carské Selo

Carské Selo se nachází v městečku Puškin přibližně 25 km od centra Petrohradu a cestuje se tam ze stanice Moskovskaja (25 min ze stanice Něvský prospekt) malým minibusem – mašrutkou (K-342 nebo K-545, 40 min).

Podobně jako v případě Ermitáže a Petrodvorce návštěva samotného Kateřinského paláce je jen pro vytrvalé návštěvníky. Na internetu se nabízí jen omezený počet e-vstupenek a dvouhodinová fronta před samotným palácem se line minimálně na třech stech metrech. Zavíracím dnem je úterý.

 

 

Chcete také navštívit Petrohrad po vlastní ose, ale s itinerářem "na míru"? Kontaktujte Alias Tour.

 

 

 

facebook

Instagram 2

 

youtube