user_mobilelogo

Istanbul

Byzantion, Konstantinopol, Cařihrad, Istanbul. Magické město rozkládající se na dvou kontinentech, v bosporské úžině spojující dvě moře. Díky své strategické poloze byl Istanbul vždy branou mezi Východem a Západem, centrem obchodu a kultury.

 

 

Istanbul na víkend nebo i déle

Do města každoročně přijede více než 7 mil. turistů, což je v porovnání s minulými léty podstatný úbytek. Ačkoliv je Istanbul největším městem Turecka, žije v něm téměř 15 miliónů lidí, to nejkrásnější z jeho pamětihodností naleznete v evropské části a můžete je projít pěšky.

Historické čtvrti evropského Istanbulu rozděluje tzv. Zlatý roh, což je zaplavené říční údolí, které se vlévá do Bosporu. Přes ústí Zlatého rohu je postaveno několik mostů a nejčastěji budete přecházet přes ten Galatský.

Na pravém břehu Zlatého rohu se nachází čtvrť Sultanahmet, ve které se v těsné blízkosti nachází slavná mešita Aya Sofya s Cisternou baziliky a Modrá mešita s bazarem Arasta. Než k oběma mešitám od Galtaského mostu dojdete, neminete konečnou stanici Orient expresu na nádraží Sirkeci, Istanbulské archeologické muzeum a starý palác osmanských sultánů Topkapi. V sousední Bazarové čtvrti se nachází Bazar s kořením a především Velký bazar a nádherná Sulejmanova mešita.

Na levém břehu Zlatého rohu se nachází čtvrť Beyoglu, které na horizontu dominuje Galatská věž a kterou protíná hlavní třída Istiklal Caddesi. Po ní jezdí historická tramvaj, jejíž konečná stanice je na náměstí Taksim.

spice market istanbul istanbul grand bazaar

Bazar s kořením, Velký bazar

Snad každý návštěvník Istanbulu se nakonec nalodí na jeden z trajektů a vydá se po Bosporské úžině. Z paluby lodě pak může obdivovat mosty spojující Evropu a Asii a sledovat paláce a mešity.

Kdo stráví v Istanbulu více dní a bude chtít navštívit i vzdálenější čtvrti jako je ta Západní s Muzeem Kariya (Chora) nebo čtvrť Besiktas s palácem Dolmabahce a mešitou Ortakoy, může pro veřejnou dopravu využít dobíjecí kartu Istanbulkart a pro vstupy do památek pětidenní kartu Museumpass Istanbul. Istanbulkart nabízí levnější jízdné a stačí si pořídit jednu pro celou skupinu. Museumpass se vyplatí při návštěvě většího počtu památek a umožní občas se vyhnout dlouhým frontám u pokladen. Vstupné si také můžete prohlédnout nebo s předstihem objednat na Tiquets.com.

 

 

Kdy a jak do Istanbulu cestovat

Přestože se dá do Istanbulu cestovat po celý rok, nejvhodnější dobou pro návštěvu je období mezi začátkem dubna a koncem října.

Praha má s Istanbulem přímé letecké spojení, let trvá dvě a půl hodiny. Z Ataturkova mezinárodního letiště se dá do 20 kilometrů vzdáleného centra (např. ke Galatské věži) cestovat metrem M1A s přestupem ve stanici Yenikapi na linku M2 do stanice Sishane (nutný žeton nebo předplacená MHD karta Istanbulkart, pomůže aplikace Rome2Rio). Jinou volbou je letištní autobus společnosti Havatas, který jede k náměstí Taksim (12 TL). V obou případech trvá cesta přibližně jednu hodinu. Poslední možností je vzít za vděk taxíkem.

Nejvýhodnější ubytování se nabízí díky velkému množství restaurací, kaváren, čajoven a obchodů ve čtvrti Galata, tip např. Daru Sultan Hotels Galata.

 

 

Místní zvláštnosti - turecké lázně Hamamy

Honosné mešity s minarety a hlasy muezzinů, kavárny s vodními dýmkami, čajové zahrady, restaurace s kebaby a mezze – to jsou všechno zvláštnosti, na které se návštěvník Istanbulu těší. Co se však nepoštěstí každý den, je návštěva opravdových tureckých lázní – hamamu.

istanbul sisa istanbul Kilic Ali Pasa Hamami

Šíša, Hamam Kilic Ali Pasa Hamami

Jeden z nejstarších a nejkrásnějších hamamů je Kilic Ali Pasa Hamami. Byl postaven v roce 1580 a v posledních letech prošel náročnou rekonstrukcí. Tento hamam nemá oddělené místnosti pro ženy a muže, takže ženy zde mají přístup do 16hod odpoledne a muži od půl páté.

Obsluha vás nejdříve doprovodí do vstupní haly a následně k převlékací kabince, kde vám přidělí osušku a přezůvky. Poté následuje velká místnost plná páry, v jejichž centrální části se nachází vyvýšená kruhová deska z mramoru. Na té návštěvníci lázní zahalení jen v osušce leží, nahřívají se, pozorují vysoký strop nad sebou tvořený vysokou kopulí a čekají, až na ně přijde řada. Ve chvíli, kdy se uvolní místo, přesunou se k obvodové zdi kupole a posadí se na mramorovou lavici. Vedle ní se nachází malá nádrž a kohoutky teplé a studené vody. A procedura začíná. Obsluha vás nejdříve poleje teplou vodou a začne vás drhnout hrubou plátěnou rukavicí. Opět vás poleje a pak vezme objemný látkový pytel s mýdlem, namočí ho do nádrže a obsah mýdlové pěny na vás z pytle vymáčkne. Po chvíli pod nánosem pěny nejste vidět. A začne další drhnutí rukavicí a polévání vodou. Nakonec vás obsluha umyje bez rukavice a naposledy poleje a vy, čistí jako nikdy před tím, se můžete odebrat zpátky do vstupní haly, kde můžete odpočívat a popíjet čaj.

Tradiční procedura v hamamu Kilic Ali Pasa Hamami trvá přibližně 90 minut a předchozí rezervace je nutná.

 

 

Deset zastávek na procházce Istanbulem - co vidět a navštívit

Většina pamětihodností Istanbulu se dá projít pěšky. Vyzbrojte se aplikací Maps.me a vydejte se do víru metropole. Pro lepší přehled je následujících deset zastávek znázorněno do Google tras…

 

 

Čtvrť Sultanahmet

... viz google trasa

 

1. zastávka – nádraží Sirkeci, park Gulhane, Istanbulské archeologické muzeum, Palác Topkapi

Pokud se vydáte od Galatského mostu a za přístavní promenádou Eminonu přejdete silnici, pak dojdete k ospalému nádraží Sirkeci. Tady kdysi končilo putování slavného Orient Expresu a vy se můžete zasnít do časů Agathy Christie.

Nad nádražím Sirkeci se nachází oblíbený park Gulhane, který kdysi byl součástí paláce Topkapi. Od něho je to jen pár kroků k Istanbulskému archeologickému muzeu a k samotnému Topkapi. Osmanští vládci zde pobývali od 15. do 19. století, než si postavili na břehu Bosporu nový palác Dolmabahce.

 

2. zastávka - Aya Sofya

Jen tři sta kroků od paláců Topkapi se nachází asi nejkrásnější historická památka Istanbulu Aya Sofya – Chrám Boží moudrosti. Chrám byl postavený v roce 537 císařem Justiniánem a v 15.stol. byl přeměněn na mešitu. Kdo není držitelem Museumpass, může se připravit na půlhodinovou frontu na vstupenku. Protože Aya Sofya dnes slouží jako muzeum, je otevřená po celý den. Tip: poblíž se nachází restaurace 7 Hills restaurant, z jejíž střechy je nádherný výhled na obě mešity Ayu Sofyu i Modrou mešitu.

istanbul Topkapi istanbul Hagia Sophia

Palác Topkapi, Aya Sofya

 

3. zastávka - cisterna baziliky Yerebatan

Asi padesát metrů vlevo od vstupu do Ayi Sofyi se nachází další pozoruhodná zvláštnost starého Istanbulu – podzemní cisterna Yerebatan (20 TL). Tu nechal postavit císař Justinián v roce 532 a je tvořena 336 mramorovými sloupy stojícími ve 12 řadách. Voda do ní byla dopravována akvadukty z 19km vzdálené nádrže.

 

4. zastávka - Modrá mešita, Hipodrom, Arasta bazar

Modrá mešita byla postavena sultánem Ahmedem I. v roce 1619 a jako jediná mešita v Istanbulu má šest minaretů. Do mešity se vstupné neplatí, je však pětkrát denně zavřena kvůli modlitbám. Vchází se bez bot a ve vhodném oblečení. Návštěvníci bez odpovídajícího oděvu si musí patřičný chybějící kus u vstupu zapůjčit.

Před Modrou mešitou se nacházejí zbytky Hipodromu s egyptskými obelisky a za mešitou naleznete Arasta bazar.

istanbul Yerebatan istanbul Modra mesita

Cisterna baziliky Yerebatan, Modrá mešita

 

 

Bazarová čtvrť

... viz google trasa

 

5. zastávka - Egyptský bazar s kořením, Velký bazar

Přímo naproti Galtaskému mostu se nachází Bazar s kořením. Vznikl v 17. století jako součást Nové mešity a byl poslední zastávkou karavan po Hedvábné stezce.

Ještě zajímavější je však Velký bazar, který vznikl v 15.století. Nachází se asi jeden kilometr od Bazaru s kořením. Uličky sousedící s bazarem byly postupně zastřešovány a vznikl tak rozsáhlý vnitřní komplex, který se dochoval dodnes.

 

6. zastávka – Sulejmanova mešita

Sulejmanova mešita byla dokončena za vládce Sulejmana I. v roce 1557 a díky své poloze je z jejich teras krásný výhled na záliv Zlatý roh. Platí zde podobná pravidla jako v případě Modré mešity: není zde vstupné, ale může se navštívit jen ve vhodném oblečení a bez bot a je pětkrát denně zavřena kvůli modlitbám.

istanbul grand bazar istanbul sulejmanova mesita

Grand bazar, Sulejmanova mešita

 

7. zastávka – Muzeum Kariye

Pokud máte čas, energii a aplikaci maps.me ve svém telefonu, můžete dojít do Západní čtvrti a navštívit Muzeum Kariye (kostel Chora). Muzeum je od Sulejmanovy mešity vzdálené asi tři kilometry, proto pohodlnější alternativou je zvolit lodní linku, a vystoupit na stanici Ayvansaray. Kostel Chora je jednou z nejvýznamnějších byzantských památek, je honosně zdobený krásnými mozaikami a freskami ze 14. století.

 

 

Čtvrť Beyoglu

... viz google trasa

 

8. zastávka - Most Galata, věž Galata

Galatský most je frekventovaná spojnice mezi čtvrtí Beyoglu a starými částmi města. Dá se projít horním patrem podél tramvajového pásu, kdy při procházce budete míjet davy rybářů pokoušející se své štěstí, nebo spodním patrem, kdy budete pro změnu míjet davy číšníků místních restaurací lákajících na své speciality.

Pokud se z Galatského mostu vydáte rovně do mírného kopce, dojdete po chvíli ke Galatské věži, která byla postavena v roce 1348, a z níž je krásný výhled na město.

istanbul kariya istanbul galata

Chora muzeum, věž Galata

 

9. zastávka - Istiklal Caddesi, náměstí Taksim

Pokud se od Galatské věže vydáte po malebné uličce Galip Dede Cd, která je lemovaná obchůdky, kavárnami a čajovnami, dojdete po chvíli na hlavní pěší třídu Istiklal Caddesi. Že je to oblíbená pěší zóna místních, poznáte okamžitě. Bulvár je lemovaný obchody a restauracemi a tu a tam narazíte i na pouliční hudebníky.

Pokud dojdete (nebo se svezete historickou tramvají) na konec pěší zóny, dorazíte na náměstí Taksim Meydani, známé poslední dobou také protivládními demonstracemi.

 

10. zastávka – Plavba po Bosporu, Dolmabahce, mešita Ortakoy, Rumeli

Pokud si chcete udělat pěkný výlet, nasedněte na jednu z lodí společnosti Bosphorus Tour a vydejte se na okružní plavbu po Bosporu (společnost kotví u Galatského mostu na straně Galaty, Karakoy – Turyol). Během hodiny a půl shlédnete nejpěknější památky na břehu Bosporu včetně paláce Dolmabahce, mešity Ortakoy, pevnosti Rumeli a projedete pod dvěma mosty spojující Evropu s Asií.

istanbul istaklal istanbul Ortakoy

Třída Istiklal Caddesi, mešita Ortakoy

 

 

 

facebook

Instagram 2

 

youtube