user_mobilelogo

Chor Virap

Arménie byla první zemí na světě, která přijala křesťanství jako své státní náboženství. Stalo se tak v roce 301 za vlády pohanského krále Trdata III. Dnes se na území Arménie nachází více než 60 středověkých kostelů a mnohé jsou zapsány na Seznamu světového dědictví UNESCO. Pojďme se na některé z nich podívat.

 

 

Klášter Chor Virap

V arménštině Chor Virap znamená „Hluboká kobka“. Proč? Protože v hluboké jámě pod tímto klášterem byl dlouhá léta vězněn šiřitel křesťanství Řehoř Osvětitel. Tam ho nechal uvěznit král Trdat III. Ten však po čase onemocněl záhadnou nemocí a podle vidění jeho sestry uzdravení mohl přinést pouze vězněný světec. A tak byl Řehoř po dlouhých třinácti letech propuštěn a král uzdraven. Trdat III. se pak nechal pokřtít a Řehoř se stal prvním Arménským biskupem. Tolik, co vypráví legendy.

Chor Virap se nachází třicet kilometrů od Jerevanu u tureckých hranic na úpatí majestátní hory Ararat. Pokud se v klášteře chcete do magické historie ponořit, sestupte po žebříku do tmavé kobky, ve které byl Řehoř Osvětitel vězněn.

02a Chor Virap 02b Chor Virap

Klášter Chor Virap, hluboká kobka

 

 

Klášter Noravank

Novarank v Arménštině znamená „Nový klášter“. Byl založen v roce 1105 a je jedním z nejkrásnějších klášterů Arménie. Nachází se 130 km jihovýchodně od Jerevanu a je zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO. Zvlášť fotogenický je malý dvoupatrový kostel Surp Astvatsatsin, na jehož venkovním schodišti je vždy nával fotografujících se návštěvníků.

Noravank Noravank

Klášter Noravank

 

 

Klášter Geghard

Klášter Geghard se nachází 40 km od Jerevanu a patří k těm nejtajemnějším v Arménii. V překladu jeho jméno znamená „Klášter Kopí osudu“ podle kopí, jímž byl Ježíš zraněn na kříži. Byl založen již ve 4. století a hlavní kostel Surp Astvatsatsin byl postaven v roce 1215. Přiléhají k němu dvě kaple vytesané do skály, jedna s jezírkem pramenité vody, druhá s pohřební komorou. Z té je vidět dírou v podlaze do sálu hlavního kostela. Klášter Geghard je zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO.

Geghard Geghard

Klášter Geghard

 

 

Klášter Sevanavank

Už jste někdy viděli jezero s hladinou zářící tyrkysovou modří? Tak takovou barvou oplývá v nadmořské výšce 1900 mnm jezero Sevan. A na jeho břehu stojí na malém kopci další středověký klášter Sevanavank. Ten byl založen již ve 4. století a dnešní dva kostely jsou z roku 874. Původně byl klášter postavený na ostrově, ale v důsledku umělého snížení hladiny jezera během stalinovské éry, dnes k němu dojdete suchou nohou po schodech.

 

 

Hřbitov Noratus

Padesát km jižněji od Sevanavanku se nachází středověký hřbitov Noratus, další arménská kulturní pamětihodnost. Na hřbitově jsou rozesety stovky chačkar – kamenných vyřezávaných stél s křížem, a nejstarší z nich pochází z 10. století.

Sevanavank Noratus

Klášter Sevanavank, hřbitov Noratus

 

 

Klášter Hayravank

Na půl cesty mezi Sevanavankem a hřbitovem Noratus se na břehu jezera Sevan nachází 1100 let starý klášter Hayravank, jehož také obklopují starobylé chačkary a malý hřbitov.

Hayravank Hayravank

Klášter Hayravank

 

 

Klášter Haghartsin

Pokud se od jezera Sevan přesunete na sever do Dilidžanského národního parku, můžete navštívit další klášter, který je pod patronací UNESCO. Komplex Haghartsinu, známý také jako „Tanec orlů“, se nachází patnáct km od města Dilidžan a tvoří ho tři kostely z 10. až 13. století. A protože byl celý v nedávné době zrekonstruovaný, září novotou. Atmosféru návštěvy kláštera umocní, pokud během vaší návštěvy proběhne bohoslužba vedená arménským knězem.

 

 

Klášter Goshavank

Nedaleko Dilidžanu se nachází ještě jeden klášter zapsaný do seznamu UNESCO. Jedná se o klášter Goshavank, který byl založený duchovním Mchitarem Gošem v roce 1188.

Haghartsin Goshavank

Klášter Haghartsin, klášter Goshavank

 

 

Klášter Sanahin

Čtyřicet km od gruzínských hranic se nacházejí další dva kláštery zapsané do Seznamu dědictví UNESCO: Sanahin a Haghpat. Sanahin znamená „Starší než tamten“ (myšleno Haghpat) a byl založený v roce 934. Je podobně tajuplný jako klášter Geghard - je plný chačkar a starobylých náhrobních kamenů, tvoří ho prastaré kaple a svatyně.

Sanahin Sanahin

Klášter Sanahin

 

 

Klášter Haghpat

Dalším důležitým centrem arménské vědy a umění byl klášter Haghpat, který byl založený v 10. století. Jeho velká část je zapuštěna v zeleném kopci a jeho název znamená „Velká zeď“, který odkazuje na mohutné opevnění. Jeho vnitřní prostory jsou podobně tajemné jako u sousedního kláštera Sanahin – zdi zčernalé od hořících svíček jsou pokryty starobylými nápisy a podlahu tvoří náhrobní kameny.

Haghpat Sanahin

Klášter Haghpat

Pokud plánujete Arménii navštívit, kromě tajemných středověkých klášterů na vás čeká i krásná příroda, milí lidé, pulzující Jerevan a prašné, mnohdy špatně sjízdné silnice. Šťastnou cestu.

 

 

 

facebook

Instagram 2

 

youtube