user_mobilelogo

Dolomity

Dolomity jsou výjimečné svou geologickou strukturou, která zahrnuje dolomitický vápenec, což jim dává charakteristickou světle šedou až růžovou barvu při západu slunce. Zatímco jiné části Alp mají často zaoblenější vrcholy a rozsáhlé ledovce, Dolomity jsou známé svými ostrými hřebeny a věžovitými formacemi. Tato jedinečná krajina byla dokonce zapsána na seznam světového dědictví UNESCO pro svůj mimořádný přírodní význam.

 

 

Tři malé rady při návštěvě Dolomit

  • Dolomity jsou hodně navštěvované. Buďte na místě včas, především na ikonických místech, jinak prostě nezaparkujete.
  • Mapy.cz fungují krásně, mějte je stažené pro offline použití a mějte nabitý telefon.
  • Při přejezdu z jedné části Dolomit na druhou si užijete řízení plné stoupání a zatáček, mějte tudíž pod kontrolou svou nádrž auta.

 

 

Itinerář

Pokud chcete při své první návštěvě vidět v Dolomitech vše nejdůležitější, zvolte si ubytování v oblasti Cortina d´Ampezo a Ortisei (St Ulrich) a začtěte se do týdenního itineráře:

 

00 - So 8:00 - 16:00 odjezd do ubytování v oblasti Cortina d´Ampezo
01 - Ne 7:30 mýtné na trek Tre Cime di Lavaredo / Drei Zinnen (parking Rifugio Auronzo, cca 10km, 4hod), + případně trek na Cadini di Misurina
02 - Po 7:30 parking a trek na Lago di Sorapis (12km, 4hod), v 17:00 parking Lago di Braies (3,5km, 1,5 hod)
03 - Út 7:30 přejezd z CdA do oblasti Ortisei, cestou v 9:00 parking Passo Giau a trek na Lago delle Baste (cca 7km, 3hod), ve 14:00 parking Lago di Carezza (2km, 1 hod), dojezd Ortisei
04 - St 9:00 parking a trek Adolf Munkel weg ve Val di Funes (16km, 6hod)
05 - Čt 9:00 parking a lanovka na trek Alpe di Siusi (14km, 5hod)
06 - Pá 9:00 parking, lanovka Resciesa, trek přes Ausserraschotz, Brogleshutte do Furnes a odtud lanovka na vrchol Seceda, trek Seceda a zpět lanovka do Ortisei (17km, 6hod). První část z Resciesa do Furnes lze vynechat a jet rovnou lanovkou Ortisei-Furnes-Seceda.
07 - So 9:00 parking, trek Passo Nigra k chatě Hanniger schwaige a zpět (9km, 4hod). Alternativně lanovka Compitello di Fassa trek na Mahlknechtjoch a zpět k autu dolinou Val Duron.
08 - Ne 8:30-16:30 odjezd z oblasti Ortisei do CZ 

 

Pokud chcete vidět v Dolomitech více, přidejte si doprostřed cesty i další dny a ubytování v oblasti Compitello di Fassa / Canazei / Arabba v údolí Val di Fassa.

 

 

První den: Trek Tre Cime di Lavaredo / Drei Zinnen

Na tento výlet musíte vstát brzy ráno a být na místě včas. Po cestě na parkoviště Rifugio Auronzo je mýto (30 Euro) a ve frontě na něj vás už po půl osmé může v dáli vystrašit světelný ukazatel oznamující, že nahoře zbývá už jen pár posledních míst. Alternativou může být bus z Cortiny d´ Ampezo nebo z Misurina Genzianella.

Dolomity Drei Zinnen Dolomity Dre Zinnen

Tre Cime, Drezinnehutte

Po zaparkování na Rifugio Auronzo se vydáte po 101 na Drezinnenhutte a následně se zpět na parkoviště vrátíte po 105, viz Mapy.cz. V zásadě se ani do map dívat nemusíte, protože celou dobu půjdete v průvodu lidí. Davy však musí člověk v tomto případě tolerovat, jedná se totiž o jednu z ikon Dolomit.

Samotná trasa je velice snadná, měří cca 10km a zabere 4 hodiny. Kdo by měl náladu si výlet prodloužit, může jít na vyhlídku Cadini di Misurina.

 

 

Druhý den: Lago di Sorapis

Další „must see“ místo a proto se opět vyplatí vyrazit včas. Jedná se totiž o jedno z nejkrásnějších jezer. Pokud vyrazíte brzy, užijete si nejen samotné jezero, ale i cestu k němu. V opačném případě půjdete v celistvém proudu lidí.

Dolomity Lago di Sorapiss Dolomity Lago di Sorapiss 

Lago di Sorapis

Trek k jezeru Sorapis je relativně snadný, po cestě je však několik převýšení a krátké exponované úseky s úzkou cestičkou s lany pro přidržení (viz story na mém IG). Délka trasy je cca 11km tam a zpět a zabere 4hod.

 

 

Lago di Braies

Jezero je hvězdou sociálních sítí. Pokud však nemáte ambice odtud zahájit trek někam do hor, ale jen se na něj podívat, přijeďte po páté hodině odpolední. V jiném případě nezaparkujete, pokud si parkování předem nesjednáte online.

Dolomity Lago di Braies Dolomity Lago di Braies
Lago di Braies

Jezero se dá obejít za hodinu a půl (3.5 km) a zaparkovat těsně před pátou za 15 Euro nebo těsně po páté odpolední za 10 Euro.

 

 

Třetí den: Passo Giau a trek na Lago delle Baste

Při přejezdu z oblasti Cortiny d´Ampezo do oblasti Ortisei budete projíždět malebnými sedly a v jednom z nich - Passo Giau - se nabízejí možnosti krátkých vycházek, například na jezero Lago delle Baste.

Dolomity Passo Giau Lago delle Baste Dolomity Passo Giau Lago delle Baste 

Passo Giau, Lago delle Baste

Cesta je snadná, tam a zpět měří 7 km a zabere 3hod. Jen před Forcella di Giau je trochu ostřejší 200m převýšení.

 

 

Lago di Carezza

Než ve stejný den dojedete do Ortisei, můžete se zastavit u další hvězdy Instagramu, k jezeru Lago di Carezza. Stačí za 2 Eura zaparkovat pár desítek metrů od něj a za hodinu jej obejít.

Dolomity Lago di Carezza Dolomity Lago di Carezza

Lago di Carezza

 

 

Čtvrtý den: Trek Adolf Munkel weg ve Val di Funes

Zaparkujte za 4 Eura na den co nejdříve dle odkazu v itineráři a vydejte se lesem po stezce č. 28 na 600 metrové stoupaní na horskou boudu Brogleshutte. Po hodině a půl tu budete odměněni výhledy na Geislerspitzen a vynikající kroupovou polévkou.

Dolomity Trek Adolf Munkel weg Dolomity Adolf Munkel weg
Adolf Munkel weg, Gschnagenhardt-Alm

Tady na stezce č. 35 začíná Adolf Munkel weg, která vede podél hor k boudě Gschnagenhardt-Alm, kde se vám naskytnou ta nejkrásnější panoramata ever. 

Zpět na parkoviště k autu se dá dojít od rozcestníku po stezce č. 6 a 33, viz mapa. Celkem trasa měří cca 17km a zabere 6 hodin.

 

 

Pátý den: Trek Alpe di Siusi

Alpe di Siusi (Seiser Alm) nabízí úchvatné výhledy na okolní vrcholy Dolomit a je často považována za největší a nejvýše položenou vysokohorskou louku v Evropě. Tato oblast se rozkládá na ploše přibližně 57 čtverečních kilometrů a její nadmořská výška se pohybuje mezi 1 680 a 2 350 metry.

 Dolomity Alpe di Siusi Dolomity Alpe di Siusi

Alpe di Siusi

Dostanete se na ní lanovkou z Ortisei (31 Euro a parkování 18 Euro) a na vrcholu si můžete vymyslet trek dle libosti. Jednou z možností je jít po stezce č. 6A na Cotrin a následně po 6 přes Ritsch schweige a Panaroma joch až k Laurinhutte a pak zpět ke stanici lanovky.

Trasa zabere celkem cca 5 hodin a měří 13.5km.

 

 

Šestý den: Trek přes Ausserraschotz, Brogleshutte do Furnes a Secedu

Trasa opět začíná v Ortisei, auto se dá zaparkovat na lanovce Ortisei-Furnes-Seceda (20 Euro) a pěšky poté přejít na pozemní lanovku Resciesa (20 Euro).

 Dolomity trek Brogleshutte do Furnes a Secedu Dolomity Brogleshutte do Furnes a Secedu

Trek na Brogleshutte, Seceda

Z Resciesa se dá jít po 35 a 10 na Ausserraschotz a následně po 31 a 35 až k Brogleshutte, kde začíná trasa Adolf Munkel weg (viz výlet čtvrtý den).

Od boudy se pokračuje stezkou č.5 k mezistanici lanovky Furnes směřující na Secedu. Trasa od rána až k této stanici měří 13km a zabere 4.5 hodin. Z Furnes se dá nasednout na gondolu směřující dále na Secedu a pokračovat v túře po náhorní plošině (45 Euro vč. zpáteční do Ortisei, v gondole musí mít pes, který je větší než papoušek, nasazený náhubek). Na Secedě se nachází síť stezek a okolní krajina je opravdu dechberoucí. Takže kdo chce snížit náklady na lanovky a užít si lepší polovinu treku, může první část z Resciesa do Furnes vynechat a z Ortisei vyjet lanovkou rovnou na Secedu a strávit celý den zde.

 

 

Sedmý den: Trek Passo Nigra k chatě Hanniger schwaige

Poslední den se nabízí možnost prozkoumat údolí Val di Fassa Fassa a jít dlouhou stezku z horní stanice lanovky Compitello di Fassa na Mahlknechtjoch a zpět k autu do městečka dolinou Val Duron. 

Alternativou je jít (například) kratší trasu z Passo Nigra k chatě Hanniger schwaige a užívat si výhledů na špice Rosengarten. Tato trasa je pohodová, tam a zpět měří 9 km, zabere cca 4 hodiny a na salaši výborně vaří.

 Dolomity Passo Nigra k chatě Hanniger schwaige Dolomity Passo Nigra k chatě Hanniger schwaige

Passo Nigra k chatě Hanniger schwaige

 

Dycky Dolomity! 

 

facebook

Instagram 2

 

youtube