user_mobilelogo
SINGAPUR HEAD

CESTOPIS SINGAPUR

 

SINGAPUR

23.5. – 24.5. 2006

 

Proč do Singapuru jet

Singapur je městský stát, který se nachází na ostrově odděleném od Malajského poloostrova úzkým průlivem. K Singapuru patří i dalších 54 přilehlých ostůvků. Singapur býval britskou kolonií, byl založen v roce 1819 Sirem Thomasem Stamford Rafflesem z Britské východoindické společnosti. Přestože Britové přístav považovali za velmi strategické místo a udržovali v Singapuru silnou vojenskou posádku, byl Singapur během druhé světové války okupován Japonci. Během let 1963 - 1965 byl součástí Malajské federace a od roku 1965 je nezávislý.

Singapur je dnes světovým obchodním střediskem, ve kterém žije 5 miliónů lidí a úředními jazyky jsou malajština, čínština a angličtina. Sousedí s Malajsií, ve které jsme strávili předchozí dva týdny naší dovolené.

 

Jak jet do Singapuru

Do Singapuru jsme se přesouvali z opuštěného ostrůvku Lang Tengah, který se nachází na severovýchodě Malajsie. Lidé z resortu nás nejdříve odvezli rychlým člunem na pevninu a odtud pak dále minivanem na autobusové nádraží do Kuala Terenganu. Po příjezdu jsme si na nádraží uložili batoh do úschovny a před cestou jsme se šli ještě na chvíli projít, najíst se a napsat emaily. Lístky do Singapuru jsme si kupovat nemuseli, s předstihem jsme si je koupili již v Kota Bharu (32RM, dnes je možná online rezervace přes 12go.asia).

V deset večer jsme vyrazili na cestu. Panu řidiči bylo patrně příšerné horko, a proto pustil klimatizaci natolik, až se nám skoro na oknech vytvářely obrazce z jinovatky. Během jízdy jsem musel mít ruce vysoukané z rukávů a přitisknuté těsně k tělu, abych ušetřil každý kousek tepla. Hlavu jsem také měl celou v mikině, takže jsem vypadal jak bezhlavý jezdec. Uprostřed noci, když jsem náhodou vykouknul z mikiny ven, jsem viděl, jak projíždíme obrovskou rozzářenou rafinerií Petronas. Byla velká jako okresní město. Na jižní hranice do Johor Bahru jsme dorazili až za úsvitu. Z okénka jsme mohli pozorovat přibližně deset tisíc malajských motorkářů, jak už před šestou hodinou raní stojí na hranicích nekonečnou frontu, aby se stihli včas dostat do práce v Singapuru. Z autobusového nádraží na Queen street jsme do hotelu došli již pěšky.

 

Tip na ubytování v Singapuru

V hotelu Bayview, který je blízko Centralu i Orchad road http://www.bayviewhotels.com. Jiné ubytování lze rezervovat na globálních rezervačních portálech.

 

Co jsem v Singapuru zažil

Poté co jsme se ubytovali, vydali jsme se pěšky do města. Kolem budovy nejvyššího soudu a parlamentu jsme za půl hodiny došli k soše pana Rafflese na Raffles Landing site. Tady se singapurská řeka vlévá do moře a okolo zátoky vyrůstají do velkých do výšek všechny místní mrakodrapy. Přímo před nimi však na nábřeží stojí malé a úzké domečky a vytvářejí tak do očí bijící kontrast.

Singapur 02

Centrum Singapuru

Nechali jsme se zlákat projížďkou na bachraté čínské lodičce (12 SGD) a z hladiny řeky jsme obdivovali vysoké mrakodrapy http://www.rivercruise.com.sg/. Lodičkou jsme dopluli ke lví soše, městského maskota. Odtud je také pěkný výhled na druhou stranu zátoky, kde stojí honosné moderní skleněné budovy divadla Esplanade. Moderní architektura budov nám však spíše připomínala obří klíšťata.

Singapur 04

Centrum Singapuru

Pěšky jsme pak přešli Elgin bridge a zátoku si prohlédli i ze strany mrakodrapů. Tady jsme si ve fast foodu koupili sendviče, které jsme si chtěli nejdříve vzít sebou ven, ale protože jsme si nebyli jistí, zda to není proti některé z tisíce singapurských vyhlášek, tak jsme je raději snědli v restauraci.

Singapur 01

Centrum Singapuru

Pak jsme se toulali ulicemi mezi mrakodrapy a pozorovali rej místních kravaťáků. Když už se setmělo, došli jsme k divadlům Esplanade a udělali několik večerních záběrů na zářící byznys centrum.

Singapur 90

Singapurská zátoka v noci

V Singapuru se dá koupit levně elektronika. Proto jsme poslední den vzali útokem obchoďák Sim Lim Tower, který byl kousek vedle našeho hotelu. Tato výšková budova má patnáct pater, alespoň tisíc obchodů a ani jednu cenovku na zboží. Zkusili jsme si, jak nám půjde smlouvání, ale po půl hodině nás to přestalo bavit. V Singapuru se dá levněji nakoupit, ale kupující si to musí zasloužit.

Pak jsme pokračovali na Orchard Road a i tady podnikli průzkumy zdejších superobchoďáků.

Po obědě jsme se se Singapurem rozloučili a vydali se moderním metrem na letiště (20km, půl hodiny, 1.5 SGD). Pobavily mne jejich nápisy, singapurská městská hromadná doprava jezdí na vagonech s nápisy SMRT (Singapore mass rapid transport).

Singapur 00

Centrum Singapuru

Po nočním letu (18:20 - 10:30) jsme šťastně přistáli v Praze a tady nám na uvítanou čeští celníci kompetně prohledali batoh.

 

 

... kam dál? Prohlédněte si itinerářfotografie z cesty nebo si přečtěte rady na cestu do Singapuru. Pokud budete mít dotazy, napište mi.

 

 

 

facebook

Instagram 2

 

youtube