user_mobilelogo

Indie

Tak jsem zase trochu pocestoval… A i tentokrát jsem si na cestu do Indie zabalil stejně jako poslední léta jen do malého baťůžku. A i tentokrát jsem se vešel do sedmi kilo. A i tentokrát se mi to vyplatilo. Proč? Uvedu pár příkladů.

 

 

Letiště

Když jsem hledal letenky, bezkonkurenčně nejlevnější jsem našel na Kiwi.com. Kiwi.com dokáže najít a zkombinovat i letenky leteckých společností, které spolu nespolupracují. Šest tisíc korun ušetřeno. Mělo to ale háček, musel jsem si při přestupu v Dubaji vyzvednout zavazadla a odbavit si je znovu. Já ale žádné odbavené neměl, měl jsem s sebou jen příruční na palubě. Jedna starost ušetřena.

A po přistání druhá, protože jsem nemusel na žádné své zavazadlo čekat.

A že se mi takto ani žádné ztratit nemůže, nemusím dodávat.

 

 

Přesuny

Když jsem ráno přistál, ve stejný den jsem měl pokračovat nočním vlakem dál. Den jsem využil chozením po památkách. Dovedete si ale představit mít na zádech celý den v děsném horku něco jiného než 6-7 kilo? Podobně se mi to vyplatilo např. v Číně, v Thajsku, v Laosu nebo na Srí Lance.

Laos cina

V plné polní: Gibbon Experience v Laosu, řeka Li v Číně

 

 

Cestování

Po Indii jsem jezdil nejčastěji vlaky, autobusy a tuk tuky. Ve vlaku se dá dát objemný batoh na zem pod spodní lehátko, já si ho ale dal k sobě přímo do svého lehátka a měl jsem svůj klid. To samé v nočních autobusech, kde se batoh umísťuje do zavazadlového prostoru. Bude tam ale i ráno? Mně se baťůžek vešel se mnou na sedadlo pod nohy. Dokázal jsem nastupovat i do přeplněného autobusu nebo přisednout do už obsazeného tuk tuku. Z nádraží si mohu zajít rovnou na oběd. Mohu si stopnout i motorku, a také to pravidelně dělám.

 

 

Praktičnost

Kromě toho že nejsem otrokem svého zavazadla a cestu si více užívám, má to i jiné výhody. Mám sbaleno do tří minut, v ne zcela komfortních situacích si dokážu věci rychle najít a třeba se rychle převléct. Nemusím mít další malý baťůžek na výlety, protože po vybalení použiji ten samý. Nevýhody? Samozřejmě si musím nechat věci prát. Ale to nestojí skoro nic a domu přijedu alespoň s čistými věcmi.

Ano, já cestuji rychle, ale i při několikaměsíčním pomalém cestování bych si nezabalil jinak.

A jak si tedy na cesty zabalím já? Podívejte se na můj check list, který uvádím v článku "Co s sebou na cesty" - doporučuji.

 

 

 

facebook

Instagram 2

 

youtube