user_mobilelogo

angkor wat

Angkor znamená v překladu město. A skutečně – svého času byl Angkor největším městem světa. Ačkoliv se dnes řadí mezi nejznámější světové památky, po dlouhá staletí byl zapomenut v neprostupné kambodžské džungli, až ho na svých cestách v 19. století znovu objevil francouzský přírodovědec Henri Mouhot.

 

 

Khmérská říše

Angkor se začal formovat v 9. století našeho letopočtu a v dobách největšího rozkvětu se stal hlavním centrem Khmerské říše, která na západě sahala od hranic dnešního Myanmaru až po Malajský poloostrov na jihu, a na východě zaujímala celý jižní Vietnam. Khmérská říše byla nakonec přemožena sousedními Thajci v roce 1431 a Angkor postupně upadal do zapomnění. Do dnešních dnů se na území Angkoru dochovalo přes tisíc památek a z dvou set původních chrámů je dnes dvacet přístupných veřejnosti. Mezi nejznámější chrámy patří Angkor Wat, Bayon, Ta Prohm a Banteay Srei.

 

 

Angkor Wat

Angkor Wat je nejslavnějším chrámem Angkoru, stal se symbolem Kambodže a je vyobrazen na její státní vlajce. Byl postaven za krále Súrjavarmana II., který vládl v letech 1113 až 1150. Jeho výjimečnost spočívá především v jeho majestátní architektuře, která je do dnešních dnů prakticky dochovaná v původním stavu. Již z dálky se do výše tyčí pět mohutných věží. Chrám je obehnán širokým vodním příkopem a 4,5 metrů vysokou zdí o celkové délce 3,6 km, a je dnes považován za nejrozsáhlejší náboženský chrám na světě.

angkor wat bayon temple

 

 

Angkor Thom - Terasa krále Lepry, Sloní terasa, chrám Baphuon, chrám Bayon

Hned v blízkém sousedství leží městský komplex Angkor Thom (v překladu Velké město). Ten vznikl později než Angkor Wat a to za vlády Džajavarmana VII v letech 1181 až 1220. Celé toto město je obehnáno osmimetrovou zdí o délce 13 kilometrů a stometrovým vodním příkopem. Uvnitř se nachází množství více či méně dochovaných staveb. Areál protíná dlouhá Terasa krále Lepry a Sloní terasa, největší stavbou je chrám Baphuon a ústřední a také nejvíce zachovalou stavbou je chrám Bayon. Ten je známý obřími khmerskými tvářemi rozhlížejícími se do všech světových stran.

 

 

Ta Prohm

Proslulý je i chrám Ta Prohm – chrám v džungli, který se nachází na téměř každé angkorské pohlednici. Jeho francouzští objevitelé ho zanechali v neopraveném a zarostlém stavu na důkaz toho, v jakém zapomnění byly chrámy po dlouhá staletí zanechány.

angkor wat ta prohm temple

 

 

Banteay Srei

Asi dvacet kilometrů od centrálních chrámů stojí jedinečný malý hinduistický chrám Banteay Srei, který nechali postavit dva bráhmani z červeného pískovce již v roce 967. Chrám vyniká bohatě zdobenými ornamenty a jemnými reliéfy.

 

 

Beng Malea

Ještě vzdálenější od Angkoru je magický chrám Beng Malea. Ten se nachází asi šedesát kilometrů od Angkor Watu, je velice rozsáhlý, docela neprobádaný a celý porostlý hustou vegetací.

beng malea angkor

 

 

Jak ke chrámům cestovat

Kdo chce navštívit Angkorské chrámy, musí se vydat do města Siem Reap, od kterého jsou památky vzdáleny již jen sedm kilometrů. Do Siem Reapu se dá cestovat vlakem nebo autobusem z Bangkoku, cesta trvá přibližně deset hodin a stojí mezi 20 až 40 USD. Druhou možností je přiletět na místní mezinárodní letiště. Vstupní víza se dají pořídit přímo na hranicích a stojí 10 USD. Na samotnou obhlídku místních chrámů je pak možné si vypůjčit kolo nebo využít nabídky jednoho z mnoha místních tuk tukářů, jejichž cena se za celodenní pronájem pohybuje okolo 20 USD. Třídenní vstupenka do chrámů stojí pro zahraničního návštěvníka 40 USD.

 

Více o cestě do Kambodže se můžete dočíst v cestopise.

 

 

 

facebook

Instagram 2

 

youtube