user_mobilelogo

cestovka1

Často se mne známí ptají, jaké jsou výhody a nevýhody cestování na vlastní pěst oproti cestování s cestovkou a zda je nezávislé cestování po vlastní ose levnější. Jak to tedy z mého pohledu je?

 

 

Je levnější cestování po vlastní ose nebo s cestovní kanceláří?

Chtělo by se mi hned odpovědět, že samozřejmě vyjde cesta levněji, když se jede bez cestovky, ale není to pravidlem. Každý z nás totiž od cestování očekává něco jiného, někteří rádi relaxují na jednom místě, jiní čerpají síly aktivněji a raději poznávají. Někdo si při cestování vystačí se základním pohodlím, jiný vyžaduje větší komfort.

Obecně se však dá říci, že cestování "na vlastní pěst" je o poznání levnější v porovnání s poznávacími zájezdy, v případě pobytových zájezdů se většinou vyplatí cestovat s cestovní kanceláří. Cestovní kanceláře se v tomto případě dostanou na příznivější cenu díky velkým objemům nasmlouvaných ubytovacích kapacit hotelového typu a dohodám s leteckými charterovými přepravci.

 

 

Nezávislé cestování je dnes snadnější

V dnešní době je cestování na vlastní pěst mnohem jednodušší a dostupnější. Je dobré si uvědomit, jak se cestování v porovnání s dobou např. před patnácti lety změnilo. V Evropě začaly operovat nízkonákladové aerolinky, dálkové lety do exotických krajin jsou dnes o třetinu až o polovinu levnější, na internetu operují specializované stránky, které hlídají slevy jednotlivých leteckých přepravců, a příjem každého z nás je přitom víceméně vyšší. Letenky, ubytování i pronájem auta lze dnes jednoduše najít na globálních rezervačních stránkách a rezervaci provést online během několika minut. A všechny informace důležité pro přípravu cesty je možné najít na internetu a během cesty se pak spoléhat na aplikace v chytrých telefonech. A tak není divu, že tento typ cestování je první volbou pro mladou a střední generaci, která umí anglicky a je na internetu jako doma.

cestovka2

 

 

Jaké jsou výhody a nevýhody nezávislého cestování?

Určitou nevýhodou při cestování po vlastní ose je příprava samotné cesty, která je časově náročná. Ne nadarmo platí pořekadlo, že štěstí přeje připraveným. Z knižních průvodců a z internetových cestopisů je nutné o dané zemi načerpat maximum informací, poté vymyslet itinerář, nakoupit letenky, zařídit víza, cestovní pojištění, aplikovat očkování a vyměnit peníze. Pak následuje internetová rezervace ubytování, místních vlakových nebo leteckých spojení, případně pronájem auta. Taková příprava zabere minimálně tři až čtyři týdny plánování, při složitějších cestách i více. A pokud srovnám samotné cestování, s cestovkou se turista dočká většího pohodlí. Odměnou nezávislého cestování je však ten pravý cestovatelský adrenalin, dobrodružství a svoboda. A to u mnohých z nás vyhrává.

 

 

 

facebook

Instagram 2

 

youtube