user_mobilelogo

SriLanka3

Ještě nikdy jsem si na cestách nepokecal tolik česky jako na Srí Lance. A to dokonce i s tuk tukáři, s průvodci a všelijakými naháněči. Proč je Srí Lanka tolik oblíbená? Dnes už znám odpověď: protože je krásná, bezpečná, na cestování je velice jednoduchá a je levná.

 

 

Srí Lanka je krásná

Srí Lanka ve větší či menší míře nabízí všechno, co je možné vidět v ostatních zemích Jižní nebo Jihovýchodní Asie. Prim hrají pláže, které jsou nekonečné, až se někdy zdá, že se jedná jen o jednu pláž, která lemuje celý ostrov kolem dokola. Výjimečné jsou národní parky, které turistům nabízí safari podobné těm africkým. Díky nim je pak velice snadné shlédnout slony, krokodýly, pávy nebo leopardy, jak se procházejí ve volné přírodě. Kdo neviděl čajové plantáže, na Srí Lance má jedinečnou možnost. Na Vysočině, rozkládající se uprostřed ostrova, se rozprostírají malebné krajiny tvořené čajovými políčky. A ty mnohdy sousedí s nádhernými rýžovými terasami. Díky buddhismu je možné na ulicích potkat na každém kroku mnichy v oranžových hábitech a díky hinduismu navštívit i přebarvité hinduistické chrámy. Srí Lanka nabízí i historické památky, výjimečné jsou mohutné dagoby v Anuradhapuře nebo v Polonnaruwě, magická je skála v Sigiryii, nádherné jsou jeskynní chrámy v Dambule a všichni se nakonec sejdou v kulturním centru ostrova v Kandy.

Sri Lanka1

 

 

Srí Lanka je bezpečná

Před dvěma lety jsem navštívil Indii a byla to docela škola cestování. Původně jsem si myslel, že Srí Lanka bude něco podobného. Záhy jsem ale zjistil, že to tak vůbec není. Žádný indický chaos, hluk, špína a přelidněné davy se nekonaly. Ulice byly relativně čisté, lidé byli velice milí, žádná zoufalá chudoba. Dokonce i tradiční tuktukáři i naháněči byli relativně umírnění a příliš neobtěžovali. A všude je spousta turistů, která dodává pocit klidu, že člověk není sám a že se neztratí.

 

 

Cestování po Srí Lance je jednoduché

Srí Lanka je docela malý ostrov a všechno k vidění nabízí prakticky na jednom místě. Mezi jednotlivými místy nejsou velké vzdálenosti a ty se dají snadno překlenout autobusy nebo vlaky. Především autobusy jezdí velice frekventovaně a jsou velice levné. Mnozí turisté si navíc na část dovolené pronajmou levné auto i s řidičem a cestování si tak ještě více usnadní.

SriLanka2

 

 

Srí Lanka je levná

A ano, Srí Lanka je cenově dostupná destinace. Letenky začínají na cca 12 tisících korunách, kvalitní ubytování v „homestay“ se pohybuje v průměru okolo 25 amerických dolarů a domácí jsou velice pohostinní. Většina guesthausů nabízí i domácí stravu a od šedesáti korun se dá dobře najíst i v restauracích. Cena za autobusový lístek se stojí neuvěřitelných 20 korun na 100 kilometrů, na druhou stranu za vstup do turistických památek turista zaplatí běžně vysokých 20 až 30 dolarů.

Kdo v Asii ještě nebyl, Srí Lanka je ideální destinace, jak Asii objevit a zároveň podlehnout kouzlu dálek.

 

Více o cestě na Srí Lanku se můžete dočíst v cestopise.

 

 

 

facebook

Instagram 2

 

youtube