user_mobilelogo

Tikal1

Podle Mayů vznikl svět 13. srpna 3114 před naším letopočtem. Předklasická éra Mayů se datuje do období 2000 před naším letopočtem až do roku 250 našeho letopočtu. V této době se začala formovat velká městská království, jako byl např. El Mirador, Tikal, Copan, Calacmul, Teotihuacan a Caracol. Největší rozkvět Mayská civilizace zažila v období klasické éry mezi lety 250 do roku 900.

 

 

Mayská civilizace

Mayové byli úžasní astronomové, bez současné technologie dokázali vypočítat solární rok přesněji, než jak ho používá dnešní Gregoriánský kalendář. Při počítání používali dvacítkovou soustavu a své obrovské stavby stavěli, aniž by při přepravě stavebního materiálu použili kolo. Mayská civilizace nakonec sahala od Yukatánského poloostrova přes Guatemalu, Belize až po sever Hondurasu a Salvadoru.

Jedním z nejznámějších Mayských společenství je Tikal, který byl osídlen již v 7. století před Kristem a v době svého největšího rozkvětu v něm na rozloze 30km čtverečních žilo přes sto tisíc lidí. Jeho největším rivalem byl belizský Caracol: v 6. století byl Tikal dobyt králem Caracolu Pánem vody a v 7. století se situace obrátila, když král Tikalu Pán kakaa ovládl Caracol. 

V 9. století začala Mayská civilizace upadat pravděpodobně vlivem změny podnebí. Městské nádrže vody začaly vysychat a lidé odcházeli do menších vesnic blíže k vodě. Koncentrace moci, vědy, řemesel a obchodu se rozpadala.

Když v 15. století Kryštof Kolumbus objevil Ameriku, do Evropy přivezl brambory, rajčata, kukuřici a kakao, ale americkým civilizacím způsobil zkázu. V roce 1521 Hernán Cortéz dobyl Aztéckou říši v Mexiku a trvalo pouhé tři roky, než Španělé vstoupili na území dnešní Guatemaly. Během několika dalších let byla Guatemala již Španělsku podřízena (kromě Floresu v El Peten, který odolával dalších 170 let). Nakonec bylo v roce 1541 založeno hlavní město Střední Ameriky Antigua, pod které spadalo celé území od jižního Mexika až po Kostariku.

 

 

Mayské pyramidy v Tikalu

Dnes je v této lokalitě zaznamenáno přes 4000 struktur. Ti, kteří mají v plánu Tikal navštívit, dorazí do městečka Flores na severu Guatemaly.

Tikal2

Výlet na bájný Tikal pro mne začal již o půl páté ráno, kdy jsem si ještě za hluboké tmy sedl na obrubník u silnice a čekal, jestli pro mne přijede dohodnutá dodávka místní cestovky. Tradičně nikdo delší dobu nejel a navíc bylo naprosté ticho. Kousek jsem popošel a zjistil jsem, že jen pár metrů vedle mne sedí na obrubníku další postava a vedle další. Shodli jsme se navzájem, že jsme v tom spolu a čekali dál. Dodávka nakonec přijela a my jsme společně vyjeli vstříc vysněnému Tikalu. Po hodině jsme přijeli na okraj rezervace a další půlhodinu jsme jeli už jen hustým pralesem. V šest ráno jsem tedy už byl v Tikalu, odpoutal se od naší malé skupinky a vydal se po značené stezce vzhůru k magickým Mayským pyramidám.

Po cestě hustým lesem jsem nejdříve potkal opici, pak obrovskou veverku a nakonec nosály. Po patnácti minutách jsem narazil na první pyramidu, která mi úplně vyrazila dech. V tichu zeleně přede mnou vyrostla obrovská budova, kterou by tu člověk rozhodně nečekal. Narazil jsem na Templo I u Gran Plaza.

Pokračoval jsem sám stezkou k další pyramidě a něco poblíž v lese začalo strašně řvát. Bylo to šílený, znělo to, jako když startuje tisíc náklaďáků. Vzpomněl jsem si, že jsem v zemi jaguárů a trochu jsem znervózněl. Po chvíli jsem narazil na místního zaměstnance a raději jsem se zeptal, co je to za hluk. Odpověděl mi, že to jsou Howler monkeys - vřešťani. To mne uklidnilo, ale že opice jsou schopné vydat takový hluboký řev, to jsem předtím opravdu netušil.

Tikal3

Došel jsem k nejvyšší pyramidě Templo IV. Ta je druhou nejvyšší Mayskou budovou po La Danta v El Mirador, který se nachází ještě severněji v hlubokých pralesích u mexických hranic. Templo IV měří 65 metrů a po straně na ni vedou dřevěné schody. Vyšplhal jsem až na poslední patro a posadil se na schod. Bylo 7 ráno a přede mnou létali barevní papoušci, na blízkých stromech seděli ptáci kakadu se svými zahnutými žlutými zobáky a z lesa se ozývali stále neúnavní vřešťani. Z výšky jsem pozoroval rozsáhlý prales, ze kterého tu a tam vyrůstaly z bujné zeleně ostatní vrcholky pyramid. A takhle jsem tu seděl úplně sám celou hodinu.

 

Více o cestě do Guatemaly se můžete dočíst v cestopise.

 

 

 

facebook

Instagram 2

 

youtube