user_mobilelogo
Gramvousa head

RADY NA CESTU NA KRÉTU

 

Kdy jet na Krétu

Kréta je nejjižnějším evropským místem ve středozemním moři, nachází se přibližně 300km od libyjského a egyptského pobřeží. Přes celý rok proto na ostrově převládá teplé počasí, průměrné denní teploty jsou v rozmezí od 16 stupňů v lednu po 29 stupňů v srpnu. V zimě je však chladnější a deštivé počasí a tak nejvhodnější doba, kdy jet na Krétu, jsou měsíce duben až říjen. Nejkrásnější dobou na návštěvu je květen a červen, kdy je Kréta nejzelenější. 

 

 

Co na Krétě vidět a navštívit

Kreta preveli

Majestátné hory, úrodná údolí, starověké památky a především kilometry písečných pláží přitáhne na Krétu ročně 4 milióny turistů z celkového počtu 15 miliónů, kteří navštíví Řecko (Řecko je českými turisty čtvrtou nejnavštěvovanějí destinací po Chorvatsku, Slovensku a Itálii). Na ostrově je vice než 1500 hotelů a 3000 penziónů s 200 tisíci lůžky. Polovina všech návštěvníků přilétá z Německa a z Anglie.

Nejvíce turistů se soustředí na severních dlouhých písečných plážích mezi Malií a Chanií, které jsou občas až příliš zastavěny hotelovými komplexy, a které neberou ohled na přírozené osídlení ostrova. Jižní strana Kréty je rozmanitější, s vysokými horami a oblázkovými plážemi. Kréta je oblíbeným cílem milovníků turistiky, hornatý ostrov nabízí bezpočet turistických tras pohořím i soutěskami. Mezi nejznámější patří nejdelší evropská soutěska Samaria. Samostatné tůry se dají také absolvovat např. v soutěsce Imbros nebo v pohoří Rouvas. Nádherné pláže jsou v Elafonisi na západě, Preveli na jihu a Vai na východě ostrova. Naprosto vyjímečná přírodní scenérie je však na severozápadě ostrova v místě zvaném Gramvousa. Z historických památek jsou nejnavštěvovanější místa Knossos a Faistos.

 

 

Cestování na Krétu na vlastní pěst

Kreta 46

Na Krétu jsme cestovali za krásného červnového počasí s cílem probádat krétské pláže a koupání proložit horskou turistikou. Na ostrově jsme nakonec prošli tři soutěsky a navštívili okolo deseti pláží na různých místech ostrova. Mezi nejkrásnější patřily pláže Elafonisi, u Agios Pavlos a mezi vyjímečné pláž Gramvousa. Pro průzkum pláží nám pomohly stránky cretanbeaches.com.

 

Cestování po Krétě

Po příletu jsme si na letišti v Heraklionu vyzvedli zarezervované levné auto u místní společnosti rental-center-crete.com. Ceny pronájmu aut se dají porovnat na rentalcars.com.

 

Ubytování

Ubytování jsme si přes internet zarezervovali v horské vesnici Myrthios, která je umístěna nad městečkem Plakias (Chrisanthi Studios & Apartments). Výhodou bylo krásné a tiché místo s nádherným výhledem na moře a hory, trochu nevýhodné by se mohlo zdát dojíždění do Plakiasu (cca 7km).

 

Stravování

Přes den jsme se stravovali sami, večer jsme chodili do rodinných restaurací a taveren na večeři (tehdy 7 Euro/jídlo).

 

 

facebook

Instagram 2

 

youtube