user_mobilelogo
Malajsie head

RADY NA CESTU DO MALAJSIE

 

Kdy jet do Malajsie

S počasím to není jednoduché, období dešťů je sice od října do dubna, ale příležitostně prší po celý rok. Východní pobřeží na straně Jihočínského moře má největší deštivé srážky v době od listopadu do poloviny února. Ostrovy, které jsme navštívili my, jsou dokonce v těchto měsících zavřené.

 

  

Co v Malajsii vidět a navštívit

Malajsie 17

Cílem turistů na Malajském poloostrově bývají většinou města Kuala Lumpur a koloniální Melaka. Ve vnitrozemí turisté navštěvují národní park s deštnými pralesy Taman Negara a vysočinu Cameron Highlands.

Populární jsou ostrovy Langkawi a Penang u Thajských hranic na straně Andamanského moře a na straně Jihočínského moře ostrov Tioman na jihu a ostrovy Perhentian, Lang Tengah a Redang na severu.

 

 

Cestování do Malajsie na vlastní pěst

Malajsie 33

Když jsme před lety odlétali z Thajska, přál jsem si co nejrychleji se do jihovýchodní Asie znovu vrátit. Nakonec to trvalo déle než jsem si myslel a až po třech letech jsem naplánoval cestu do Malajsie. Mým cílem bylo navštívit velkoměsta Hong Kong, Kuala Lumpur a Singapur a mezitím relaxovat na plážích ostrovů v Jihočínském moři Perhentian Besar a Lang Tengah. Má představa, že cestování po Malajsii bude probíhat ve stejné atmosféře baťůžkářů jako tomu bylo v Thajsku, vzala však brzy za své. Jediný ostrov, který na mne takto zapůsobil, byl menší z Perhentian ostrovů Kecil. Na ostatních se ubytovávají klasičtí místní dovolenkáři nebo turisté ze Singapuru. Navíc mezi ostrovy nefunguje lodní přeprava, vždy se musí zpět na břeh.

Na cestu do Malajsie jsme si tehdy ještě zabalili do velkého batohu. S přibývajícími cestami jsem však zjistil, že spoustu věcí člověk na cestách nepotřebuje a je možné cestovat jen s malým baťůžkem a pohybovat se svobodněji. Dnes cestujeme jen s malým cyklistickým baťůžkem, který neváží více jak 6kg. Protože hygienu máme v balení do 100ml, nastupujeme s ním rovnou i na palubu letadla. Jak si zabalit na cesty popisuji v článku "Co s sebou na cesty".

 

Vstupní formality

Při splnění určitých podmínek není pro vstup do země pro občany ČR nutná vízová povinnost, více na mzv.cz.

 

Cestování po Malajsii

Po Malajsii jsme se přesouvali nočním vlakem, často jsme používali relativně výhodné taxi a do Singapuru jsme cestovali nočním autobusem.

Vlakové lístky na vlak a na autobus jsme tentokrát řešili s určitým předstihem až na místě, doporučuji však zvážit pro oba typy spojů online rezervaci po internetu - dnes např. přes stránku 12go.asia. Více informací o malajských železnicích se dočtete na webové adrese seat61.com/Malaysia

 

Ubytování

Ubytování jsem rezervoval většinou dopředu po internetu, jen rezervaci na ostrově Perhentian jsme platili až v cestovní agentuře Ping Anchorage přímo v Kuala Lumpuru pinganchorage.com.my. Dnes je rezervace jednoduchá přes globální rezervační stránky.

 

Stravování

Malajsie je obecně levná a tak i cenová úroveň stravování byla v normě a pohybovala se okolo 20RM za jídlo v restauraci.

 

Ostatní zvláštnosti

V Malajsii se používá evropský typ zásuvek C a americký typ A. Je proto lepší mít s sebou na cesty odpovídající adaptér, viz "Užitečné odkazy".

 

 

 

facebook

Instagram 2

 

youtube