user_mobilelogo
head bali

RADY NA CESTU NA BALI

 

Kdy jet na Bali

Ostrov je turistickým rájem, ročně ho navštíví dva a půl milionů lidí. Pro návštěvu Bali jsou ideální letní měsíce, kdy na ostrově prakticky neprší. Ikdyž kolem nejvyšší hory Gunung Agung se mraky drží prakticky nepřetržitě, během naší návštěvy v srpnu jsme měli po celou dobu modré nebe. Deštivé období začíná na Bali koncem října a končí v březnu. 

Pokud se chcete dozvědět, kdy je ideální letět na Bali, detailní informace o počasí se dozvíte na https://www.sunheron.com/

 

  

Co na Bali vidět a navštívit

Bali 32

Nejvíce turistů přijede z Austrálie. Bodejť by ne, let z australského Perthu trvá pouze 2,5 hodiny a tak australští turisté létají do barů v Kutě třeba jen na víkend. Většina Australanů jsou surfaři, kteří využívají některé z vyhlášených místních surfařských lokalit. Nejrušnější turistické (hotelové) středisko je v okolí Kuty jižně od hlavního města Denpasaru, kde se nachází šestikilometrový pás žlutých pláží. Na východě jsou klidnější rybářské vesnice Candidasa, Amed a Kubu, kde se dá najít ubytování v pěkných resortech. Pláže tu jsou sice černé, ale jsou tu také vyhlášené potápěčské lokality. Na severu je turistická oblast Lovina, ze které je na dosah Jáva a nádherné potápění na Jelením ostrově. V centru ostrova se nachází Ubud, který nám přišel jako předměstí Denpasaru, jenž je o 60km jižněji. Je to centrum umělecké výroby všeho druhu. Na jihozápadě leží surfařská oblast Medewi. Oblíbené jsou ostrovy Gili a Nusa Penida.

Díky hinduismu je Bali doslova obsypáno architektonickými skvosty. Mezi ojedinělé patří chrám Besakih na svahu sopky Gunung Agung, Pura Ulun Danu na břehu jezera Bratan a Pura Ulun Danu Batur u sopky Batur. Dokonce i každý vesničan má na svém dvorku alespoň malou hinduistickou modlitebnu. Slavnostní obřady a ceremonie jsou běžnou součástí balijského života a často jsme na ulicích potkávali slavnostní pestrobarevné průvody místních obyvatel.

Sopky na Bali skutečně vytváří tajemnou kulisu, vždyť Gunung Agung dal o sobě naposledy vědět v roce 1963, kdy přišlo o přístřeší téměř sto tisíc lidí. Na sopky Gunung Agung a Batur je možné s místním průvodcem vystoupat v rámci celodenní túry. Ve vyšších kopcovitých polohách mne fascinovaly rýžové terasy, po kterých se dají dělat pěší túry i bez průvodce. Nejkrásnější terasy jsme viděli v Munduku.

 

 

Cestování na Bali na vlastní pěst

Bali 24

Ze zkušeností z minulých cest, kdy jsem zjistil, že spoustu věcí na cestách člověk nepotřebuje, jsme si všechny potřebné věci zabalili jen do malých cyklistických baťůžků – viz "Co s sebou na cesty". Povedlo se nám tak dostat se s váhou pod 6 kilogramů. Hygienu jsme měli v balení do 100ml a tak jsme si baťůžky mohli vzít s sebou na palubu letadla.

 

Vstupní formality

Při splnění určitých podmínek mohou občané ČR vstoupit na území Indonéské republiky bez víza, viz mzv.cz.

 

Cestování po Bali

Po ostrově se dá nejlépe pohybovat pronajatým taxíkem nebo na motorce. Mezi jednotlivými vesnicemi jezdí malé dodávky, tzv. bema. V turistických centrech je mnoho cestovních kanceláří, které zařídí například dálkové přesuny na Jávu nebo na Lombok. Protože je však Bali docela přelidněné – na velikosti o rozloze Středních Čech žije 3 milióny lidí, jsou přetížené i místní komunikace. Přesuny po ostrově jsou tak skutečně „svižné", průměrná rychlost je sotva 40km/hod.

 

Ubytování

Ubytování na čtyřech místech Bali jsem vybral na internetu a rezervaci provedl ještě před odletem v Čechách. Tipy na ubytování v jednotlivých zastávkách uvádím v cestopise, rezervace lze provést přes globální rezervační portály jako jsou např. Agoda.com nebo Booking.com.

 

Stravování

Stravování na Bali je možné v resortech, restauracích nebo vesnických jídelnách, tzv. warungách. Ceny jídla v resortech jsou „turistické", ve warungu naopak „udivující" - oběd vyšel třeba na 15CZK.

 

 

facebook

Instagram 2

 

youtube