user_mobilelogo
Kamboda HEAD2

RADY NA CESTU DO KAMBODŽE

 

Kdy jet do Kambodže

Pro návštěvu Kambodže je ideální období mezi listopadem a květnem, kdy v zemi panuje suché a teplé období. Přijatelnější teploty jsou do února, proto v těchto měsících panuje turistická špička. Od března do května je v Kambodži skutečně horko a sucho, kdy většina řek je bez vody, a nezpevněné silnice jsou prašné. Dokonce i v obrovském jezeře Tonle Sap je znatelný úbytek vody, který zabraňuje plavbě pravidelným lodním linkám mezi Siem Reapem a hlavním městem Phnom Penhem. Období dešťů trvá v měsících červen až říjen.

  

 

Co v Kambodži vidět a navštívit

kambodza 64

Většina turistů, kteří v oblasti jihovýchodní Asie cestují a rozhodnou se Kambodžu navštívit, obvykle letecky přiletí jen na krátkou dobu do Siem Reapu, aby navštívili komplex Angkor chrámů, a pak zase odletí zpět nebo pokračují dále do Bangkoku, Saigonu nebo Hanoje. Samotný Siem Reap však dnes nemá téměř nic společného se zbytkem Kambodže, všude jsou bary, hotely a restaurace.

Prakticky to samé platí o přímořském letovisku Sinahoukville, kam se vydávají turisté, kteří cestují mezi Thajskem a Vietnamem po zemi. Tady podél šesti pláží také rostou jako houby po dešti karaoke kluby, bary a diskotéky a klid a příroda se tu hledá težko. V okolí se ale nachází mnoho ostrovů, kde se dá strávit pobyt u moře příjemněji, například Koh Russei, Koh Tas, Koh Sdach nebo Koh Ta Kiev. Absolutní prim ale hraje ostrov Koh Rong, který je od města vzdálený asi dvě a půl hodiny plavby. Na tomto ostrově byly v době mé návštěvy jen tři malé jednoduché resorty pro pár turistů, několik dlouhých pláží s jemným bílým pískem, krásná příroda a klid. V okolí Sihanoukville je několik dostupných národních parků, například Kirikom, Reap, Kampot a Bokor. Dají se navštívit i v rámci jednodeního výletu z města.

Třetí místo, kam se turisté vydávají, je hlavní město Phnom Penh, které leží na soutoku řek Mekongu a Bassacu a na okraji jezera Tonle Sap. Město nemá výškové budovy, pulsuje životem a má svou atmosféru.

Ostatní místa v Kambodži jsou obtížněji přístupná, protože do některých provincií neexistují asfaltové silnice a přesuny trvají mnohdy celý den. Pro plánování návštěvy některé z přírodních rezervací v těchto odlehlých oblastech, vhodných pro ekotúry v kambodžské džungli, je užitečná webová stránka www.chi-phat.org. Podle této stránky jsem navštívil Kardamomové hory. Oficiální webová stránka turistického ruchu v Kambodži je na webové adrese www.tourismcambodia.com

 

 

Cestování do Kambodže na vlastní pěst

kambodza 37

Na cestu jsem si všechny potřebné věci zabalil jen do malého cyklistického baťůžku – viz "Co s sebou na cesty", který nakonec nevážil více než 6 kilogramů. Hygienu jsem měl v balení do 100ml a tak jsem si baťůžek mohl vzít s sebou na palubu letadla.

 

Vstupní formality

Do Kambodže platí vízová povinnost. Kambodža nemá u nás své zastoupení, naštěstí se však víza dají pořídit při příletu na mezinárodních letištích v Phnom Penhu a v Siem Reapu, na hlavních silničních přechodech a dokonce i na říčním přechodu na Mekongu, kde jsem vstoupil do Kambodže z Vietnamu já. Poplatek stojí 30 USD a je nutné mít s sebou dvě pasové fotografie. Jinou laternativou je e-vízum, které má určité omezení, více na mzv.cz.

 

Cestování po Kambodži

Kambodža je rozlohou dvakrát větší než Česká republika a dá se po ní jednoduše cestovat moderními klimatizovanými autobusy, které jezdí do hlavních destinací (tzn. po asfaltových silnicích) a jsou provozovány velkým počtem společností. Autobusový lístek se dá běžně koupit třeba na recepci hotelu (nebo rezervovat např. přes stránku https://12go.asia) a v ceně je i odvoz tuk tukem na stanoviště autobusů. Na kratší vzdálenosti po městě jsou ideální místní motorkáři, kteří si tak přivydělávají ke svému platu a obvykle svezou za dolar. O něco dražší jsou motorizovaní tuktukáři. V Siem Reapu se dá půjčit na projížďku komplexem chrámů kolo.

 

Ubytování

Ubytování jsem řešil až na místě a v tomto směru nebyl žádný problém. Běžná cena za noc se pohybuje okolo 10 dolarů. Online rezervace je dnes možná např. přes Booking.com a Agoda.com.

 

Stravování

Stravoval jsem se většinou v restauraci a jídlo stálo okolo 2 – 3 dolarů. Kambodžané při jídle používají jen lžíci a vidličku. Nejčastěji jsem si objednával Lok Lak, hovězí maso na způsob naší roštěné s volským okem, zeleninou a rýží. Místní často dávají do nápojů led, a to i do čaje, kávy a piva. Velká voda stojí půl dolaru, krabička cigaret jeden dolar.

 

Ostatní zvláštnosti

V Kambodži se používá dvojí měna. Kromě místních rielů se běžně používají dolary. Ačkoliv se kurz každý den mění, kambodžané si směnu zjednodušují a mění dle kurzu 1 USD za 4000 KHR.

Zdravotnická úroveň není dobrá, i když v porovnání s dobou před třiceti pěti lety, kdy Rudí Khmérové nařídili léčit vše bylinkami... V případě vážných zdravotních problémů průvodce dokonce radí odcestovat do Bangkoku. Při cestování jsem se místních ptal na malárii, ale všude kde jsem byl, mi tvrdili, že se v dané oblasti nevyskytuje. Přesto je vhodné si před spaním zkontrolovat moskytiéru, spát v dlouhém oblečení a mít repelent.

V Kambodži se nedoporučuje chodit volně do přírody mimo vyznačené stezky. Z celkového počtu asi 10 miliónů min jich v zemi stále zůstává přes 7 miliónů. Miny byly kladeny Rudými Khmery a Vietnamskou armádou.

 

 

facebook

Instagram 2

 

youtube