user_mobilelogo

m head

Říká se, že pokud se budete chtít do Říma vrátit, musíte do Fontány di Trevi hodit malou minci… Já se však úvodem musím přiznat, že aniž bych ji tam hodil, do města imperátorů, renesančních i barokních geniů a centra všeho křesťanství jsem se vrátil již několikrát.

 

 

Řím za víkend

Jarní nebo podzimní prodloužený víkend je ideální dobou pro návštěvu Říma. V ulicích a náměstích nepanují horka a prohlídku všech muzeí a paláců můžete zvládnout klidným tempem a přitom si užívat atmosféru v restauracích na romantických náměstích nebo v zapadlých uličkách.

Pro víkendový pobyt s ubytováním mimo centrum může být výhodný 48h/72h Roma pass, který zahrnuje jízdné v MHD a vstupné do dvou muzeí. Mějte na paměti, že vstupné do významných památek se dá pořídit jen online a s určitým předstihem. Proto nepodceňte přípravu a itinerář.

Tip na ubytování v centru: The Right Place 4U Roma Navona u náměstí Navona.

Tip na ubytování mimo historické centrum: Il Bonsai. Malé pokoje v klidné, čisté, residenční čtvrti pár kroků od stanice metra Bologna.

 

 

Jak se dostat z letiště do centra

Řím má dvě mezinárodní letiště: Leonardo di Vinci (Fiumincino) a menší Ciampino, kam létají nízkonákladové společnosti.

Z Fiumincina je snadnější doprava do centra Říma, protože má přímé vlakové spojení. Na centrální nádraží Termini odsud jezdí vlaky Leonardo Express (14 Euro).

Z Ciampina se musí nejdříve dojet autobusem na vlakové nádraží Ciampino a odsud už pokračovat dále na Termini. Taxi do centra stojí 35-50 Euro.

Pokud nevyužijete výhody Roma Pass, můžete využívat římské MHD po zakoupení časové jízdenky na 24hod (7 Euro), 48hod (12.5 Euro), 72hod (18.5 Euro) nebo týdenní jízdenky za 24 Euro, viz www.atac.roma.it.

 

  

Deset zastávek na procházce Římem - co vidět a navštívit

Následující procházka Římem zahrnuje 10 míst, měří 8 kilometrů a prohlédnout si ji můžete v Google mapách.

 

1. zastávka - Koloseum, Konstantinův oblouk, Forum Romanum, Palatinský pahorek, Circus Maximus, Caracallovy Lázně

Tak tady se nachází starověký Řím. Koloseum s hledištěm pro padesát tisíc diváků bylo postaveno v roce 80 př. n. l. a po úpadku Říma bylo postupně a úspěšně rozebíráno na stavby jiných budov.

Stejně dopadlo i Forum Romanum, které ještě v minulém století bylo porostlé loukou, a pásly se na něm kozy. Nad Forem Romanem se tyčí Palatinský pahorek, místo, kde byl podle legendy Řím založen. Odtud je vidět Circus Maximus, které v dobách největšího rozkvětu sloužilo k dostihovým závodům a dění zde mohlo sledovat až dvě stě tisíc diváků.

Hned vedle Kolosea stojí Konstantinův oblouk oslavující přestup vladaře Konstantina na křesťanskou víru.

Caracallovy Lázně se nacházejí asi kilometr od Kolosea, byly postaveny ve 3. století n. l. a sloužily jako veřejné lázně až pro 1 600 návštěvníků.

Napříč těmito antickými vykopávkami nechal Mussolini ve 30. letech minulého století vybudovat monumentální třídu Via dei Fori Imperiali, po které se od Kolosea dojde na náměstí Piazza Venezia.

Online vstupné: https://colosseo.it/en/opening-times-and-tickets/ nebo přes Tiqets.

Coloseum Forum Romanum

Koloseum, Forum Romanum

 

2. zastávka - Piazza Venezia, pomník Vittoria Emanuela II, Kapitolský pahorek, Campidoglio

Náměstí Venezia dominuje neoklasický pomník Vittoria Emanuela II, prvního krále sjednocené Itálie. Jedná se o velkolepou stavbu, domácím však prý spíš připomíná psací stroj. Pomník stojí na svahu Kapitolského pahorku, kde se v antických dobách konaly oběti Jupiterovi a Junoně. Dnes je zde krásné náměstí Campidoglio navržené samotným Michelangelem.

 

3. zastávka - Fontána di Trevi

Po deseti minutách chůze se dá z náměstí Venezia dojít ke slavné Fontáně di Trevi. Jakmile sem dojdete, spatříte nádheru, kterou stvořil v roce 1732 Nicola Salvi. Je prostě geniální nahradit fasádu budovy mýtickými tvory a půl náměstí zalít vodou. A nezapomeňte se sem vrátit večer.

pomník Vittoria Emanuela II Fontána di Trevi

Náměstí Venezia a pomník Vittoria Emanuela II, Fontána di Trevi

 

4. zastávka - Pantheon

Půl kilometru od Fontány di Trevi se nachází antický Pantheon, stavitelský zázrak císaře Hadriána. Ten postavil Chrám bohů v roce 125 př. n. l., a do dnešních dnů stojí v neporušeném stavu. Dnes slouží jako poslední místo odpočinku stavitelským velikánům jako je Raffael a Peruzzi nebo králům Vittoriovi Emanuellovi II. a Umbertovi I.

Online vstupné: https://pantheon.cultura.gov.it/en/ … vstupné je zdarma, nicméně během víkendu a svátků si musíte rezervovat čas návštěvy.

 

5. zastávka - Piazza Navona a Berniniho fontána Čtyř řek

Náměstí Piazza Navona je další zastávkou na trase. Uprostřed tohoto rozlehlého náměstí, které bylo postaveno za císaře Domiciána v roce 79 n. l., stojí slavná Berniniho fontána Čtyř řek oslavující veletoky Rio de Plata, Dunaj, Ganga a Nil.

Pantheon Navona

Pantheon, Piazza Navona

  

6. zastávka - Andělský hrad

Po dalších deseti minutách překročíte řeku Tiberu a dojdete k Andělskému hradu. Původně hrad Castello Sant´Angelo sloužil jako mauzoleum císaře Hadriána, a protože byl později propojený s Vatikánem chodbou z tlustých zdí, mohutná kulatá věž sloužila i jako úkryt papežům v dobách nebezpečí.

Online vstupné: https://www.castel-sant-angelo-ticket.com/ nebo přes Tiqets.

 

7. zastávka - Vatikán, Svatopetrské náměstí, Bazilika svatého Petra

Z Andělského hradu je spirituální Vatikán už na dohled. Už jen příchod na náměstí Svatého Petra je zážitkem – Bernini zde vytvořil velkolepé architektonické barokní dílo. Mezi léty 1656 - 1667 postavil 284 sloupů, 88 pilířů a 140 soch. Na náměstí jsou také dvě fontány a uprostřed se tyčí egyptský obelisk.

Bazilika svatého Petra je největším katolickým chrámem, na jehož výstavbě se podíleli mistři v čele s Bramantem, Raffaelem, Michalengelem, Peruzzim a Madernem. Její rozměry jsou ohromné – na délku měří 212 metrů a na výšku 132,5 metrů.

Andělský hrad náměstí svatého Petra

Andělský hrad, náměstí svatého Petra

 

8. zastávka - Vatikánská muzea, Sixtinská kaple

Vatikán soustřeďuje jednu z největších uměleckých sbírek na světě. Ve Vatikánském paláci se nachází 8 muzeí, 5 galérií, Apoštolská knihovna, apartmány Borgiů, Raffaelovy síně a slavná Sixtinská kaple. V této soukromé papežské kapli se konají konkláve kardinálů při volbě nového papeže.

Online vstupné: https://www.museivaticani.va/content/museivaticani/en.html

 

9. zastávka - Piazza del Popolo

Piazza del Popolo je krásné oválné náměstí, které navrhl Napoleonův architekt Giuseppe Valadier v roce 1816. Když projdete mohutným průchodem z 16. století, objeví se před vámi jeho starověká dominanta - egyptský obelisk z dob Ramsese II. Atmosféru náměstí dokreslují kostely a zelené zahrady Pincio, ze kterých je nádherný výhled na město.

Popolo Piazza di Spagna

Piazza del Popolo, Piazza di Spagna

 

10. zastávka - Piazza di Spagna, Španělské schody

Deset minut chůze starými ulicemi lemovanými luxusními obchody vás dostane až ke Španělským schodům na Piazza di Spagna. Při úpatí schodů se nachází mramorová fontána ve tvaru člunu Fontana della Barcaccia, kterou v 17. století vytvořil otec Berniniho.

P.S. Dnes je pod vysokou pokutou zakázáno na schodech sedět...

 

Ať se vám Řím libí a pokud se budete chtít do Říma vrátit, nezapomeňte hodit do Fontány di Trevi malou minci…

 

 

Chcete vědět, co vidět a navštívit v Neapoli? Jak na výlet do Pompejí a na ostrov Procida?

Chcete vědět, co vidět a navštívit na pobřeží Amalfi?

Chcete vědět, co vidět a navštívit v Benátkách?

 

 

Chcete také navštívit Řím po vlastní ose, ale s itinerářem "na míru"? Kontaktujte Alias Tour.

 

 

 

facebook

Instagram 2

 

youtube