user_mobilelogo

dominika3

Kdo hledá exotiku plnou deštných pralesů, vysokých vodopádů, sopečné aktivity a jedinečné karibské kultury, měl by se vydat do Dominiky. Ne nadarmo si tento ostrov vybrali i filmaři pro natáčení filmu Piráti z Karibiku.

 

 

Zelená perla Karibiku

Dominika (neplést s Dominkánskou republikou) je malý ostrov ležící uprostřed Malých Antil mezi dvěma francouzskými zámořskými departmenty Martinikem na jihu a Guadeloupem na severu. Dominika je skutečně zelená perla Karibiku: má nejvyšší hory Malých Antil, které jsou pokryty nejstaršími tropickými deštnými pralesy v celé oblasti. Nejvyšší horou je Morne Diablotin, který měří 1447 metrů. Uprostřed bujné přírody se nacházejí vysoké vodopády Middleham falls a Trafalgar falls a hluboká jezera Fresh a Boeri Lake. Dominika je výjimečná a známá také svou vulkanickou činností. Na ostrově ze země tryskají termální prameny, v místě známém Sulphur Springs se valí sirné fumaroly a uprostřed pralesa se nachází jedinečné vařící se jezero Boiling Lake. Přestože na ostrově není mnoho pláží, dá se na ostrově i koupat a především potápět. Vyhlášený je Šampaňský útes, kde při potápění vyvěrají ze dna mezi korály bublinky.

dominika1

 

 

Jak na Dominiku cestovat

Nejvhodnější dobou, kdy jet na Dominiku, jsou měsíce v období od února do června. Protože se na Dominiku cestuje nejvýhodněji trajektem ze sousedních ostrovů, je výhodné cestu naplánovat a spojit i s návštěvou plážových ostrovů Martinikem nebo Guadeloupem. Ubytování je možné najít a zarezervovat na internetu buď v okolí Rousseau nebo přímo v horské vesnici Laudat, odkud vycházejí stezky do pralesa. Pro vstup do rezervací je nutné zakoupit si povolení a nosit ho stále při sobě. Stravování se nabízí v místních restauracích, v rychlých občerstveních na ulici nebo přímo v místě ubytování.

dominika4

 

 

Magické Vařící jezero

Vařící jezero Boiling Lake je jedinečnou atrakcí, je druhým největším svého druhu na světě po jezeře Frying Pan Lake na Novém Zélandu. Nachází se v národním parku Morne Trois Pitons National Park, je velké 61 x 76 metrů a přibližně 59 metrů hluboké. U okrajů dosahuje teplot blížícím se k 90 stupňům Celsia a uprostřed jezera voda nepřetržitě vaří a bublá.

Cesta na Vařící jezero - Boiling lake začíná v Laudatu, vede hustým pralesem se vzrostlými mohutnými stromy, je dlouhá 14 kilometrů a i s návratem zabere celý den. Protože stezka není značená a často vede přes strmější údolí a mokré srázy, pochod k jezeru vyžaduje místního průvodce. Ten se dá dopředu sjednat přes majitele ubytování nebo až na místě v samotné vesnici Laudat. Po několika hodinách chůze se člověk dostane do místa, které se nazývá Valley of Desolation. Zde byl tropický prales v roce 1880 zničen sopečnou erupcí a při průchodu údolím zde syčí sloupce par, bublají malá jezírka a země plná síry je při doteku horká. Když člověk po pěti hodinách dorazí na místo, je odměněn nezapomenutelným pohledem na velké jezero, které skutečně bublá, vaří a stoupá z něj horká pára. Při návratu do vesnice se turista může vykoupat v tůni schované mezi skalami v Titou Gorge. Do tůně navíc ze skály stékají prameny studené a teplé vody.

 

Více o cestě do Dominiky se můžete dočíst v cestopise.

 

 

 

facebook

Instagram 2

 

youtube