user_mobilelogo
Vietnam HEAD2

RADY NA CESTU DO VIETNAMU

 

Kdy jet do Vietnamu

Kdy je na návštěvu Vietnamu nejvhodnější doba, není snadné odpovědět. S počasím to může být vzhledem k velké rozloze země ošidné. Zatímco na severu může být přes zimu chladno a přeháňky, na jihu ve stejnou dobu může být horké a suché počasí. proto nejvhodnější dobou na cestu do Vietnamu jsou měsíce duben a květen.

  

 

Co ve Vietnamu vidět a navštívit

Vietnam 10

Vietnam se stává velice oblíbenou destinací turistů, kteří cestují do jihovýchodní Asie. V roce 2005 zemi navštívili tři milióny turistů a každým rokem tento počet stoupá o 30 procent. V dosahu rozmanité Hanoje jsou krasové oblasti Ninh Binh a Parfume Pagoda. Někteří cestují na sever do horské Sapy uskutečnit několikadenní treky a většina cestovatelů navštíví přírodní krasový úkaz v zátoce Halong, který se nachází na východě od Hanoje.

V centrálním Vietnamu je navštěvované bývalé hlavní město Hue a odtud se podnikají výlety k demilitarizovanému pásmu. Kousek od Hue je organizací Unesco chráněné středověké město Hoi An a chrámy čampské říše My Son.

Jižněji se nachází přímořské letovisko Nha Trang a na jihu země pulsuje Saigon. Ze Saigonu je dostupná delta Mekongu a podnikají se odtud i výlety k vojenským tunelům Chu Ci.

 

 

Cestování do Vietnamu na vlastní pěst

Vietnam 27

Při první cestě do Vietnamu jsme si ještě zabalili do velkého batohu. S přibývajícími cestami jsem však zjistil, že spoustu věcí člověk na cestách nepotřebuje a je možné cestovat jen s malým baťůžkem a pohybovat se svobodněji. Při své druhé návštěvě Vietnamu po deltě Mekongu jsem už tedy cestoval jen s malým cyklistickým baťůžkem, který nevážil více jak 6kg. Protože hygienu mám v balení do 100ml, nastupuji s ním rovnou i na palubu letadla. Jak si zabalit na cesty popisuji v článku "Co s sebou na cesty". 

 

Vstupní formality

Od 1.2.2017 byl spuštěn dvouletý projekt vydávání elektronických víz k jednomu vstupu s maximální délkou platnosti do 30 dnů. Žádost je možné podat na webové stránce https://www.immigration.gov.vn, více na mzv.cz.

 

Cestování po Vietnamu

Když jsme byli ve Vietnamu poprvé, bylo naším cílem přiletět do Hanoje a odletět ze Saigonu. Abychom 2800 km dlouhou vzdálenost do Saigonu překlenuli, použili jsme téměř všechny dostupné dopravní prostředky: jeli jsme autobusem, vlakem, lodí, letadlem, taxíkem, motorkou i rikšou.

Na delší přesuny je nejvhodnější noční vlak. Spací kabinka má sice v první třídě čtyři lůžka, ale na druhou stranu byl vlak nejčistší ze všech, který jsme v Asii zatím využili. Člověk se přesune a za cenu jízdenky se i pohodlně vyspí. Jízdenky se dnes dají objednat online např. na 12go.asia a praktické informace o vietnamských železnicích je možné najít na seat61.com/Vietnam.

Abychom ušetřili nějaký den navíc, použili jsme také dvakrát vnitrostátní leteckou přepravu. Vietnamské aerolinky disponují novými moderními letadly a jsou levné vietnamairlines.com. Pro rezervaci zkuste i český kiwi.com.

Dalším rozšířeným a mezi turisty oblíbeným dopravním prostředkem jsou autobusy se systémem „Open Ticket". Rezervace autobusových jízdenek je možná např. na stránce 12go.asia.

Při druhé cestě jsem přistál v Ho Chi Minově městě a přesouval jsem se po Mekongu do Kambodže. Nejlevněji se dá na této trase cestovat pomocí výletu, který se dá koupit na baťůžkářské třídě Bui Vien v District 1. Cestovních agentur je v turistických místech opravdu hodně, je možné si vše potřebné zařídit třeba až na místě. Lze si objednat dopravu, výlety i ubytování. Pro lepší představu a inspiraci přehled možných výletů uvádím stránku vietnam-guide.com.

 

Ubytování

Ve Vietnamu bydleli převážně v malých hotýlcích, které nejsou drahé. V zátoce Halong jsme bydleli na lodi a u moře na Velrybím ostrově ve středním Vietnamu v malém resortu. Rezervace ubytování je možná např. na stánkách Booking.com a Agoda.com.

 

Stravování

Vietnamská kuchyně je skvělá a za vynikající jídlo v restauraci jsme zaplatili okolo 40 – 60 CZK. Výborná je vietnamská káva, která se připravuje dle francouzského způsobu. Do šálku se umístí sítko s kávovými zrny, které se přelije horkou vodou. Je hustá, má výbornou chuť, a pokud jsme si ji objednali i s mlékem, pak polovina šálku obsahovala sladké kondenzované mléko. Ve Vietnamu jsme se dokonale naučili jíst hůlkami. Nevzpomínám si, že bychom během našeho pobytu měli někde vůbec příležitost jíst klasickým příborem. Na konci cesty jsem už byl takový přeborník, že jsem uměl jíst rýži i po jednotlivých zrnkách. Hůlky se neodkládají do misky, protože pokud z misky trčí ven, mohou vyvolat u ostatních nepříjemné pocity. Takto totiž připomínají vonné tyčinky, které se zapalují v chrámech na památku zesnulých.

 

P.S. Každý druhý Vietnamec se jmenuje Nguyen.

 

 

facebook

Instagram 2

 

youtube